Monsters is een film over … monsters. Ik verwachte een slechte b-film zonder verhaal en met tweedimensionale personages. Maar ik was aangenaam verrast. Misschien kwam dat door de lage verwachtingen, maar dit vond ik nou echt een juweeltje van een film. Dit is geen Pacific Rim, of Godzilla, maar een echt science fiction film, zoals ik die graag zie.

Samenvatting van Monsters

Een fotograaf krijgt van zijn baas de opdracht om de dochter van die baas veilig naar huis te halen. Ze zitten namelijk in een onveilig gebied, ergens ten zuiden van Mexico, in Midden-Amerika. Een aantal jaar geleden was daar een NASA sonde neergestort, die monsters had genomen van een planeet. In die monsters zaten sporen van leven, die zich in Midden-Amerika goed konden voortplanten. Deze monsters, met tentakels en lange enge poten, waren wel angstaanjagend, en de mensen die woonden in het gebied wat geïnfecteerd was konden niet zo goed met ze samenleven. Al snel werd ook het leger ingezet om de buitenaardse wezens te bestrijden. Een hele stuk land werd in quarantaine gezet, en mensen mochten daar in bepaalde seizoenen niet komen.

En de fotograaf en het meisje moeten daar doorheen reizen om weer thuis, in de VS, te komen. Dat gaat niet makkelijk.

Voor wie is deze film

Dit is een rustige film, ondanks de titel. Het focust meer op het langzaam uitleggen over de monsters en wat het doet met de bevolking. En wie nou echt de slachtoffers zijn. Er zit ook een klein romantisch lijntje in, maar het is geen romantische film. Laten we zeggen dat dit een rustige, understated versie van District 9. Erg low budget, maar heel sympathiek. Dit is zeker niet voor fans van grote enge monster films. Die zitten zich hier alleen maar te vervelen.

Genre – Drama en science fiction. Ik kan me daar wel in vinden. Let wel: dit is niet echt een actiefilm. Het is ook geen echte monsterfilm, dus griezelen zit er niet in.

Kijkwijzer 12+

Mijn mening over Monsters

ik geef toe, het is geen meesterwerk, maar voor een low-budget film met veel geimproviseerde scenes is hij wel heel erg leuk. Echt een sympathieke film, waarin een echt science fiction verhaal wordt verteld. Scifi is namelijk niet per se Independence Day, Pacific Rim of Invasion of The Unknown Aliens (da’s geen film titel, trouwens). Science fiction is een idee, waaruit een mogelijke realiteit wordt gesponnen. En als er echt aliens in een deel van de wereld zouden zijn, dan zouden mensen misschien wel op deze manier reageren. Dat is het mooie er aan.

Ook leuk:

  • 1408 – een horror film naar een boek van Stephen King.
  • Cloud Atlas – een science fiction film naar een boek van David Mitchell.