Als fan van Jane Austen had ik beter moeten weten. Becoming Jane is een film die niet zo zeer over Jane Austen gaat, maar is gebaseerd op een leven dat gedistilleerd is uit haar boeken. Het is absoluut een romantische film, maar niet zo grappig als iets wat Jane zelf geschreven zou hebben. Je krijgt een beetje het idee dat Jane toch eigenlijk maar zielig was. En natuurlijk was haar leven in een wereld waar vrouwen compleet afhankelijk waren van mannen niet makkelijk. Maar volgens mij had ze toch echt meer humor dan in deze film naar voren komt.

Samenvatting Becoming Jane

James McAvoy en Anne HathawayJane Austen is een dochter uit een nogal arm gezin, dat wil zeggen: het is een familie die zich geen luxes kunnen veroorloven, naast hun huis en hun bediendes. Vader is namelijk maar een arme dominee die afhankelijk is van een klein inkomen uit de kerk. Voor Jane en haar zus is dus de enige oplossing om te trouwen met mannen die hen kunnen onderhouden. Want ondanks dat Jane lekker schrijft, slim is en weet hoe ze voor de varkens moet zorgen, is er geen enkele optie voor haar om geld te verdienen om in haar eigen onderhoud te voorzien. Nou heeft ze wel een aanbidder die geld heeft, maar die ziet zij niet zo zitten. En dan is er nog een knappe jongeman die ze wel ziet zitten. Jane schijnt wel heel romantische ingesteld te zijn en dus heeft de jongeman zonder inkomen haar voorkeur.

Eigenlijk is Pride and Prejudice gewoon een leuker verhaal, als we het dan toch over fictie hebben. Want hoewel er wel kleine waarheidjes in deze film zitten, voelt het verder zo fictief aan als een stuiverromannetje.

Voor wie is deze film

Natuurlijk leuk als je van Jane Austen houdt. En ook leuk als je van romantische kostuumdrama’s houdt. Maar meer dan dat zit er niet in. Lekker simpel filmpje, ideaal voor als je aan het strijken bent.

Genre – Romantiek en biografie. Nee, dit kan ik met geen mogelijkheid echt onder biografie laten vallen. Het is een fictieve Jane Austen die hier staat. Maar goed.

Kijkwijzer 6+, want er komt inderdaad niets aanstootgevends in voor. Vind een 6 jarige dit ook leuk? Ik betwijfel het.

Mijn mening over Becoming Jane

Echt super enthousiast ben ik dus niet, maar het is best een vermakelijke film. Het vergt niet al te veel van je, het is super-romantisch, en er zitten acteurs in als James Cromwell en Maggie Smith. En James McAvoy. Daarnaast zijn er die prachtige Engelse landschappen en huizen.