Het aanbod begint wat uit te dunnen bij MyPrime. The Crying Game heeft een beroemde plot twist, die op één of andere manier nog niet is doorgedrongen tot algemene filmkennis. Dit is ook een film waarbij je dat geheim niet weg wilt geven aan iemand die het nog niet weet. Het leukste is om zelf te ontdekken waar het geheim in zit. En of je het nou in de eerste 30 minuten weet, of pas als het echt in beeld is, dat maakt niet uit. The Crying Game is een langzaam-opbouwende film, die veel mensen blijft boeien.

Samenvatting van The Crying Game

Om de film beter te begrijpen helpt het als je iets van de achtergrond weet. Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Maar de Noord-Ieren willen onafhankelijk zijn en zien de Engelsen als hun bezetters. Onder die omstandigheden onstaat een beweging die de onafhankelijkheid nastreeft met geweld. Er worden bommen geplaatst en soldaten gekidnapt. Eén van die soldaten is de Engelse Jody. Hij wordt bewaakt door Fergus, die als IRA-lid de gevangene bewaakt. Omdat ze veel tijd doorbrengen, en Jody probeert om zo menselijk mogelijk over te komen op Fergus, onstaat er een bijna-vriendschap. Voor Jody is het belangrijk dat Fergus hem aardig vindt, zodat hij de grootste kans heeft om het te overleven. De groep wil Jody namelijk vermoorden als hun eisen niet worden ingewilligd. En die gaan natuurlijk niet ingewilligd worden.

Jody heeft gevraagd aan Fergus of hij Dill wil opzoeken. Dat is zijn geliefde. Fergus heeft haar foto gezien en vind het een mooie vrouw. Hij is ook benieuwd naar degene van wie Jody zoveel hield dat hij aan zijn kidnapper vraagt om haar op te zoeken. En Fergus heeft het bij zijn groep een beetje verpest, zeg maar. Dus helemaal geen slecht idee om er even tussenuit te gaan. Fergus gaat naar Londen en vindt Dill daar. Er lijkt iets moois op te bloeien tussen de twee. Dill is heel anders dan Fergus gedacht had. Zo kwetsbaar als de kapster/zangeres eruit ziet, zo stoer is ze eigenlijk ook. Ze trekt zich van niemand iets aan en gaat haar eigen weg.

Dan weet iemand van Fergus’s groep hem te vinden in Londen en stelt voor dat hij daar een aanslag pleegt. Ze gebruiken wat hij voor Dill voelt om hem te dwingen hen te helpen.

Voor wie is deze film

De film gaat over van alles. Vechten voor waar je in gelooft, hoe oneerlijk het leven is, hoe moeilijk het soms is om jezelf te mogen zijn. The Crying Game is niet spectaculair gewelddadig, maar gaat wel over een groep mensen die andere willen doodmaken. Daarnaast zijn sommige onderwerpen in deze film misschien wel controversieel en laten ze je je eigen vooroordelen zien. Dit is geen ‘achter-over-leun’ film. Maar wel een hele mooie film. Zeker een film die op je lijstje zou moeten staan om te zien.

Genre: drama en misdaad. Alleen… komt er niet echt misdaad in voor. Ja, dat is natuurlijk interpretatie. De aanslagen werden destijds als misdaden gezien, maar er ligt toch wel een randje verschil tussen terreur of vrijheidsstrijd en misdaad.

Kijkwijzer 16+

Mijn mening over The Crying Game

Er is niets mooiers dan een film die je op het verkeerde been zet, terwijl je bij een tweede keer kijken duidelijk alle aanwijzingen ziet die je eerst over het hoofd zag. Dat is knap. Natuurlijk zijn er slimmerds die meteen doorhebben wat er speelt, en dat is ook prima. Het is in ieder geval niet super-slim als je het eerder inziet, en ook niet super-dom als je het pas op het moment van de onthulling ziet. Het blijft namelijk een film waarin Fergus het pas weet op het moment dat het onthult wordt. En zolang je Fergus blijft volgen en zijn blik op de wereld, blijft de onthulling prachtig.

Het is misschien voor huidige standaarden ‘traag’. Maar de opbouw van de film ziet solide in elkaar. Het verhaal wordt duidelijk uiteengezet en er gebeurt eigenlijk best veel. Het blijft dus een goede film om te zien.