Lost was een succesvolle, mysterieuze tv serie. Een groep passagiers van een vliegtuig dat neergestort is, moet overleven op een onbewoond eiland. Omdat elke aflevering het verhaal een compleet andere wending gaf, bleven de kijkers geboeid. Veel fans kwamen met allerlei theorieën waarom er bijvoorbeeld ijsberen op het tropische eiland waren. Toen de verhalen echt extreem vreemd werden, haakten wel steeds meer mensen af. En het einde van Lost staat te boek als het meest onbevredigende einde ooit van een TV-serie. Maar tot het vijfde seizoen was het eigenlijk best een leuke serie.

Lengte: 6 seizoenen, 117 afleveringen van 44 minuten.

Kijkwijzer: 12+. 

Genre: drama en avontuur, maar stiekem is het natuurlijk een fantasy-serie. Want de plot twists zijn soms zo bizar… Nou ja, een beetje spoileren om te voorkomen dat je denkt dat dit een serieuze realistische serie is.

Gezien op DVD uit onze collectie, behalve seizoen 6.

Waar gaat Lost over:

Ergens boven de oceaan vergaat een vliegtuig, dat neerstort op het strand van een tropisch eiland. Er zijn doden, maar ook overlevenden. Ze zijn er nog van overtuigd dat iemand wel gaat zoeken naar ze. Dus het is een kwestie van overleven tot de reddingsploegen komen. Maar die komen maar niet. En het tropische eiland blijkt minder idyllisch te zijn dan op het eerste gezicht blijkt, En misschien ook niet zo heel erg onbewoond. Iedereen op het eiland is een vreemde voor elkaar. Maar door flashbacks leert de kijker welke verbanden er zijn.

Personages

Jack, de dokter. Hij werpt zich meteen op als leider. Als arts in een ziekenhuis is hij gewend dat er naar hem geluisterd wordt, en dat hij altijd gelijk heeft. Dat verwacht hij dus ook op het eiland. Dat anderen het niet altijd met hem eens zijn, breekt hem uiteindelijk nog wel eens op. Dan is er Kate. Zij vertelt weinig uit zichzelf over zichzelf. Ze helpt graag mensen en probeert er het beste van te maken. Ze maakt makkelijk vrienden onder de passagiers. Ook interessant isSawyer, een cynische en sarcastische man, die zich afzet tegen alles wat Jack voorstelt. Sawyer is alleen maar bezig met zichzelf. Hij gaat zelfs zover dat hij zich bagage toe-eigent van passagiers die het niet overleeft hebben. Een mysterieuze man, die Locke. Hij heeft eigenlijk meer verstand van overleven in de wildernis dan Jack. Maar Locke zondert zich soms af, en geeft er niet zoveel om als niet iedereen naar hem luistert. Meestal, dan.

Hurley is behoorlijk zwaar en moet opboksen tegen het idee dat hij bijvoorbeeld altijd maar het eten op wil eten, en nergens goed voor is. Charlie, een rockmuzikant uit Engeland, die ooit eens een hitje had gehad. Michael en zijn zoontje Walt, die elkaar nauwelijks lijken te kennen. Sayid, een Irakees met een beangstigende kennis van wapens, maar ook technologie. Claire, de zwangere jonge vrouw. En dan nog Sun Yi en haar man, die alleen Koreaans spreekt.

Er zijn dus heel veel personages in de serie. Daardoor is er ook veel te ontdekken over hun verleden, en wie ze zijn. En oh, er zijn dus te veel acteurs om te taggen, merk ik. Ik kan de complete cast list wel toevoegen, maar kijk ook maar op IMDb.

Waarom Lost toch wel een leuke serie is

De eerste 2 seizoenen zijn heel leuk. En drie en vier ook wel, en vijf eindigt perfect waardoor seizoen 6 overbodig was voor ons. Maar het verslijt wel van spannende avonturen naar soap-achtige omstandigheden. Van alle kanten worden onvoorziene personages erbij gehaald om je te verrassen, of rare wendingen zodat wat je dacht zeker te weten, ineens toch iets heel anders blijkt. Dat verveelt wel op een moment. Toch is het een leuke serie. Ik heb altijd het idee gehad dat de acteurs er echt lol in hadden, en dat zie je terug. En eerlijk toegegeven, sommige romantische soap-elementen waren ook wel weer smullen.