Films en Series Gezien

Persoonlijke film en tv serie tips

Groundhog Day

Groundhog Day is eigenlijk een klassieke comedy. Tenminste, ik vind hem nu nog steeds leuk. Het idee dat een dag zich steeds herhaalt, en dat je daar eigenlijk heel erg grappige dingen mee kan doen spreekt me wel aan. Het helpt natuurlijk dat Bill Murray de hoofdrol speelt. Een andere acteur zou denk ik meer moeite hebben om je aandacht vast te houden bij een verhaal wat zich steeds herhaalt. Groundhog Day blijft leuk.

De dag die eindeloos duurt

Groundhog Day, de dag waarop men in een klein stadje uitkijkt naar de marmot-achtige die uit zijn holletjes kruipt. Blijft hij buiten, dan is de winter bijna voorbij. Schrikt hij van zijn schaduw en rent hij terug zijn holletje in, dan is het nog 6 weken winter! Een traditie, een saaie traditie, en ook een beetje belachelijk. Dat vindt de weerman ervan, en juist hij moet weer naar het plaatsje om de groundhog het weer te laten voorspellen. Een grappig item, denken zijn cameraman en producente (tenminste, ik denk dat zij producente is). Maar wat Phil ook vindt, hij weet dat het maar één dagje in het jaar is.

Tot hij de volgende dag wakker wordt in hetzelfde bed, met dezelfde liedjes op de radio. Iedereen lijkt te denken dat het nog steeds Groundhog Day is. Het duurt even, maar Phil de weerman komt erachter dat de dag zich herhaalt. Eindeloos. En als hij zich daarbij neerlegt uiteindelijk, ontdekt hij dat zonder ‘morgen’ alles kan en mag. Hij wordt de volgende ochtend toch steeds weer wakker in hetzelfde bed, op dezelfde dag. Phil maakt daar dan weer dankbaar gebruik van.

Groudhog Day is een klassieker

Er is helemaal niets aanstootgevends in deze film, behalve Phil’s taalgebruik. En het feit dat hij ook wel gevaarlijke dingen doet. Maar of dit een film is voor alle leeftijden, nee. Zelfs 6+ lijkt me nog niet echt een goed advies, hoewel de enge dingen wel weer heel erg cartoony zijn. En als je naar Tom&Jerry mag kijken, is dit niet erger. Maar om de humor echt te kunnen beleven, is 9+ wel leuker. En dan als familiefilm kijken. Misschien samen met Ghostbusters? In ieder geval een ideale film voor koppeltjes, waarvan de een liever geen romantische films ziet en de ander wel.

Gezien op Netflix,  Kijkwijzer 6+

Waarom je Groundhog Day echt moet zien

Fijne vrijdagavond-film, als je even gewoon onderuit wil zakken en rustig je kopje thee wil drinken. En daar is niets mis mee. Niet elke film hoeft vol met mysterie, moorden en mokkels te zitten. Groundhog Day is gewoon een fijne feel-good film, die niet zoetsappig is. Leuker dan romcoms, want hoewel er romantiek in zit, draait het daar niet alleen maar om. Echt een film die je lekker tussendoor kan kijken.

« »

© 2018 Films en Series Gezien. Thema door Anders Norén.