Albert Nobbs is een mooie film. De film speelt in Dublin, Ierland, in de Victoriaanse tijd. De Victoriaanse tijd werd gekenmerkt door veel repressie: toon geen overduidelijke gevoelens, seks is slecht en heren en dames moeten hun plaats kennen. En bediendes zijn ondergeschikt aan de mensen die hen betalen. Eigenlijk dus niet zo’n heel erg fijne tijd. Zeker niet als je anders bent dan anderen, ook al wil je dat niet.

Samenvatting van Albert Nobbs

Albert werkt als butler in een hotel in Dublin. Hij doet dat werk al jaren en veel gasten zijn eigenlijk dol op hem. Hij is namelijk heel erg attent. Op een dag huurt de eigenaresse van het hotel een schilder in om de boel weer mooi te maken. In de tussentijd moet de schilder wel ergens slapen en de eigenaresse besluit om hem bij Albert op de kamer te laten logeren. Albert is erg op zijn privacy gesteld. Hij heeft geld verborgen onder een plank in zijn kamer. Maar er is nog een ander geheim, waar de schilder Hugh achter komt. Gelukkig begrijpt de schilder wel waarom Albert dat geheim houdt.

Alberts droom is om ook een eigen zaak te hebben, net zoals Hugh zijn eigen baas is als schilder. Hugh heeft ook een vrouw, en Albert denkt dat het misschien tijd is om ook een vrouw te zoeken. Hij heeft tenslotte nu genoeg gespaard. Albert besluit een jong kamermeisje mee uit te vragen. Hun grote date is dat ze koffie gaan drinken en chocola gaan eten. Is dat wel spannend genoeg voor een jong kamermeisje? Zou ze Albert niet saai en oud vinden? En verteld Albert het geheim wel aan haar?

Voor wie is deze film

Dat is moeilijk om te zeggen, met deze film. Het is namelijk een mooie, historische film, met een lief verhaal: helemaal niets aanstootgevends. Maar het is het geheim wat Albert Nobbs meedraagt waar sommige mensen een probleem mee zouden kunnen hebben. Als je heel vast gelooft in mannenrollen en vrouwenrollen, dat er een rollenpatroon is omdat mannen nou eenmaal meer of andere dingen mogen en kunnen; Ga maar naar een andere film kijken. Deze film roept dan waarschijnlijk zoveel verwarrende vragen op dat je er erg onrustig van kan worden.

Genre – Drama. Maar dit is ook een historische kostuumfilm. Als je bijvoorbeeld van Downton Abbey houdt, dan is dit misschien ook een film die je leuk vindt.

Kijkwijzer 9+

Mijn mening over Albert Nobbs

Dit is een film waarbij ik geen spoilers wil weggegeven. Maar dat is moeilijk, omdat het geheim (wat overigens in de trailer eigenlijk wel duidelijk wordt als je goed kijkt) zo’n groot onderdeel is van het hele verhaal. Dit vind ik echt een fijne, maar trieste, film. Je mag best wat zakdoekjes klaarhouden, hoewel er gelukkig ook genoeg te lachen is. Albert Nobbs vind ik een van de mooiste films die ik de afgelopen tijd heb gezien.