Confessions of a Dangerous Mind is een film over iemand met of een heel bijzonder leven, of iets te veel fantasie. De film is gebaseerd op een boek geschreven door een bedenker van tv-spelletjes. In dat boek vertelt hij over een dubbelleven, dat zo ongeloofwaardig is, dat je het bijna gaat geloven. En het is Sam Rockwell die de hoofdrol speelt in deze film, samen met Drew Barrymore. En het mooie is, dat de film je alle ruimte geeft om zelf je mening tye vormen, om de hoofpersoon wel of niet te geloven.

Samenvatting van Confessions of a Dangerous Mind

Chuck Barris wil eigenlijk gewoon graag iets met tv doen. Hij bedenkt spelletjes die in de Verenigde Staten overdag worden uitgezonden. Meestal zijn dat gewoon tijdvullers in die tijd, want spelletjes zijn snel en goedkoop te maken. Eén van de spellen die hij bedenkt is bijvoorbeeld ‘The Dating Game’. Daarbij moet een meisje uit drie jongens kiezen, die ze niet kan zien. Maar ze mag wel vragen stellen. Dat spelletje werd best populair, en is ook in een Nederlandse versie op televisie geweest. Chuck maakt hiermee best een beetje een naam binnen de tv wereld, en hij bedenkt nog meer spellen. Hij wordt ook steeds populairder bij de dames, ook niet onbelangrijk voor Chuck.

Maar toch is het niet genoeg, blijkbaar. Hij ontmoet een man die hem recruteert voor de CIA, en hij krijgt een training in het doodschieten van mensen. Hij zegt zelf dat hij meer dan 30 mensen heeft omgebracht. Wel iets heel anders dan een tv-spellen-maker. Chuck gelooft het zelf echt, denk ik. Maar Wie nog meer?

Voor wie is deze film

Nee, je hoeft niet te weten wie Chuck Barris is, en je hoeft ook niet van tv-spelletjes te houden. De titel van de film geeft al aan dat dit om de belevingswereld gaat van een gewone man, die zichzelf een grote rol toebedenkt in het theater van zijn eigen leven. En hij doet dat zo overtuigend, dat hij het blijkbaar echt gelooft. De film laat in het midden of het waar is of niet. In beide gevallen is het namelijk een bijzonder verhaal. Of hij is echt een huurmoordenaar, of hij fantaseert er op los. Er zit overigens weinig geweld in de film, en weinig actie. En toch boeit het.

Genre – Komedie. Er valt wel wat te lachen in deze film, maar het is ook een film met spanning. Juist omdat je als kijker steeds probeert om er achter te komen of de claims van Chuck echt zijn of dat hij het verzint. En hoe komt hij er op, waar komt die dwang dan vandaan om dingen te verzinnen als ze niet echt gebeurt zijn?

Kijkwijzer 12+

Mijn mening over Confessions of a Dangerous Mind

Drew Barrymore, Sam Rockwell en Rutger Hauer in één film. Natuurlijk moest ik dat zien. Het is inderdaad een leuke film, beetje comedy, beetje spanning, en veel onverwachte dingen. Het was ook leuk om alle tijdsperiodes voorbij zien komen,van de jaren 50 tot de jaren 70. Natuurlijk blijven de hoofdpersonen door de jaren heen dezelfde leeftijd. Gelukkig kozen ze er niet voor om met make-up mensen ouder te maken. Daardoor krijg je nog meer het idee dat dit allemaal in Chucks eigen geest speelt, want hij voelt zich ook niet ouder worden. De wereld om hem heen verandert, maar hijzelf niet. Denk er tijdens de film maar niet te veel over na, of het echt gebeurt is of niet. Kijk de hele film en ga er dan pas over na denken.

Met kleine cameo’s van onder andere Brad Pitt en Matt Damon.