Finding Neverland is een film over de schrijver van Peter Pan. Het is niet helemaal historisch goed weergegeven, want het moet wel een leuk filmverhaal zijn. En het is een mooi verhaal, maar dus niet echt een ‘biopic’. Omdat James Barrie zijn verhalen schreef voor vier kleine jongetjes, zijn er dus ok weer wat kind-acteurs in deze film te vinden. En vooral de jongen die model stond voor Peter Pan is erg goed. Dit speelt in de tijd dat de sociale verhoudingen tussen mannen en vrouwen heel anders was. En een dame die zonder man haar vier kinderen moet opvoeden, dat was een heel moeilijk voor haar en de hele familie. En laat dat nou net de dame zijn waar James voor lijkt te vallen.

Samenvatting van Finding Neverland

James Barrie is toneelschrijver. Hij is getrouwd, er zijn geen kinderen en zijn toneelstukken doen het wisselend. James heeft heel veel fantasie, zoveel fantasie dat hij fantasische verhalen kan bedenken die door volwassenen niet begrepen worden. Maar wel door kinderen. Zijn vrouw vindt het allemaal maar onzin en raar. Ze hebben samen niet zo’n gezellig huwelijk, want ze begrijpen elkaar gewoon niet.

James komt in contact met een dame die vier zoontjes heeft. De kinderen missen hun vader. Daardoor staat het gezin op een wankel vlak, want geen man en geen inkomen. De grootmoeder helpt wel mee, ook financieel, maar dat ligt ook gevoelig bij de moeder van de kinderen. James probeert de jongens op te vrolijken en put inspiratie uit hun fantasie. Met de jonge Peter heeft James een speciale band, want Peter is wel heel moeilijk op te vrolijken. Hij schrijft voor de jongens een verhaal, een toneelstuk, over Peter Pan, de jongen die niet volwassen wilde worden.

Voor wie is deze film

Ik zeg het eerlijk: Finding Neverland is een ietwat trage film, en het is ook moeilijk om de speciale situatie te begrijpen naar huidige maatstaven. Waarom kon de moeder niet gewoon gaan werken? Waarom konden James en zijn vrouw niet gewoon uit elkaar gaan als ze zo slecht bij elkaar pasten? Waarom vond de grootmoeder het heel normaal om het huishouden van haar dochter over te nemen? Dat zou vandaag heel anders uitpakken. Maar het blijft een mooie film. Traag, maar als je je daarop instelt en er rustig voor gaat zitten, is Finding Neverland een fijne film. Maar niet voor kinderen jonger dan 9, want daarvoor is het echt te traag.

Genre – Drama en Familie. Ja, dit verhaal is vrij dramatisch, met natuurlijk af en toe een lichte noot. Familiefilm vind ik geen goeie aanduiding, want vanwege het einde, wat nogal zielig is, is het niet een gezellige film, iets wat volgens mij juist bij familiefilms hoort: dat het niet aanstootgevend is of dingen los maakt. Het feit dat er kinderen en een familie in spelen, wil nog niet zeggen dat het een familiefilm is. Het is sowieso een beetje raar genre.

Kijkwijzer 6+

Mijn mening over Finding Neverland

Zal ik nog eerst even klagen over kijkwijzer? Wel The Princess Bride op 12+ zetten, maar dit hartverscheurende verhaal waarin kinderen uit een gebroken gezin een niet al te leuk einde van het verhaal beleven?? Hebben jullie bij Kijkwijzer echt geen verstand? Voor kinderen vanaf 9 jaar vind ik dit ook al een hele kluif, en een hele zit. Het is ook geen kinderfilm, ook al komen er kinderen in voor. Maar voor fervente lezers, die Peter Pan gelezen hebben, is dit wel een kijkje terug in de tijd. Hoe kwam dit verhaal tot stand? En dan natuurlijk opvolgend de Disney tekenfilm kijken, of Hook. Ook met Dustin Hoffman.