Pan’s Labyrinth of El laberinto del fauno is een Spaanse film die zich afspeelt in het oorlogsjaar 1944. In Spanje was toen wel geen directe oorlog met Duitsland, maar een aan Nazi’s gerelateerde groepering onder Franco had toen de macht gegrepen. Het is verder niet nodig om allerlei details hierover te weten, maar je kunt altijd de ontzettend korte lemma in Wikipedia lezen om iets van de achtergrond mee te krijgen. De film gaat over een jong meisje, en haar angsten.

Samenvatting van Pan’s Labyrinth

Ofelia is een jong meisje. Haar moeder is zwanger en getrouwd met een man uit het Spaanse leger. Samen gaan ze bij hem wonen op een groot landgoed ergens op het platteland. Haar stiefvader is niet echt een aardige man. En haar moeder lijkt haar niet goed te kunnen beschermen. Op een nacht verschijnt er een fee die Ofelia aan een faun voorstelt, die verteld dat ze haar echte vader weer kan zien, als ze drie moeilijke taken uitvoert. Zo komt ze in een fantasiewereld terecht, waarin ze haar leven moet wagen zodat ze haar vader weer kan zien.

Voor wie is deze film

Het is een griezelige, maar mooie film. Ofelia moet echt enge dingen doen en doorstaan. Er komen monsters in voor zoals alleen een kind die kan bedenken, en die daardoor ook echt eng zijn. Maar het is de stiefvader die pas echt eng is. Je wordt dus op alle fronten bang gemaakt: voor de echte wereld en de fantasiewereld.

Genre – Drama en Fantasy. Zelf zou ik het ook onder horror gooien, omdat er toch wel wat engs en beklemmends van de film uitgaat. Juist in het fantasie-gedeelte zitten een paar monsters en scenes die bizar, maar mooi, zijn.

Kijkwijzer 16+

Mijn mening over Pan’s Labyrinth

Het was een film, van Guillermo del Torro, die ik al heel lang wilde zien. Maar omdat hij in het Spaans in de bioscoop was, en Five de nederlandse ondertiteling nog niet goed kon volgen, hebben we de dvd in Engeland moeten kopen zodat er Engelse ondertitels bijzaten. Het is geen makkelijk film. Je begrijpt waarom Ofelia in een fantasywereld probeert te ontsnappen. Maar echt ontsnappen kan ze niet.

Pan’s Labyrinth is in al zijn luguberheid ook heel mooi. Absoluut een aanrader, voor liefhebbers van drama en horror.