The Fall is een verhaal in een verhaal. Een ‘raamvertelling’ heet dat. Daarnaast is het ook nog eens een snoepje om te zien, zowel de kleurrijke beelden als het jonge meisje dat (voor mij) de hoofdrol speelde. Deze film zag ik terwijl ik iets anders deed, maar ik merkte dat ik steeds meer op de film ging letten. Dus ging ik er maar eens rustig voor zitten. En het was het wel waard. Heel mooi.

Samenvatting van The Fall

In een ziekenhuis, ergens in de jaren 20, ligt een meisje met een gebroken arm. Maar kleine meisjes hebben moeite om stil te zitten, dus loopt zij vaak het hele ziekenhuis door, en daardoor zie je als kijker allerlei zaken die daar gebeuren. En dokters en verpleegsters, je kent dat wel. Maar dat is maar een klein onderdeel van het verhaal. Want op een dag loopt ze de kamer binnen bij een jonge man die op bed ligt en niet meer kan lopen. Misschien omdat hij niet weg kan lopen, en misschien omdat hij in haar een hulpje op benen ziet, groeit er iets tussen hen. Zij vraagt om een verhaaltje, want eigenlijk heeft niemand in het ziekenhuis echt tijd voor haar. En het meisje heeft de aandacht nodig die deze jongeman haar geeft.

Hij verzint een verhaal, om haar geboeid te houden en zodat hij haar om hulp kan vragen. Langzaam aan ontdek je waarom hij niet meer kan lopen, en waarom haar gebroken arm niet het ergste is wat ze heeft meegemaakt.

Voor wie is deze film

Er zit toch nog wel wat narigheid in The Fall. Dus hoewel het een prachtige film is, over een jong meisje van een jaar of 7 of 8, is het niet geschikt voor die leeftijd. Ik zou het wel willen, want ik denk dat de fantasie-delen van de film perfect zijn voor jongere kinderen. Maar doe toch maar niet. Voor tieners is het misschien een te saaie film, want er gebeurt op het eerste gezicht weinig. Je moet namelijk de clues begrijpen, en die worden niet letterlijk toegelicht. Een film voor doorzetters dus, en dan wel erg belonend.

Genre – Bij Ziggo is deze film te vinden onder Avontuur en Fantasy. Hoewel fantasie wel een hoofdrol speelt is dit geen verhaal met bovennatuurlijke gebeurtenissen of magie. Je kunt het wellicht onder Avontuur sorteren omdat het een verhaal is met een hoofdpersoon die iets groots moet ondernemen. Beide vertelstijlen worden juist gebruikt om heel mooi het échte verhaal te vertellen, wat zich gewoon in de normale wereld afspeelt, met heel normale mensen en gebeurtenissen. Drama lijkt me dan ook eigenlijk een betere keus, en dan nog historisch, omdat het zich in de jaren 1910-20 afspeelt.

Kijkwijzer 12+

Mijn mening over The Fall

Het is fijn om eens een film te zien die niet doet aan uitleg of ‘exposition’ op de traditionele manier van een personage alles letterlijk laten toelichten: “Oh, dus je ligt hier in bed met een gebroken arm omdat ….” (Ja, dat vertel ik dus niet :P) Als kijker mag je het lekker zelf uitzoeken en dat is FIJN! Natuurlijk voel je je in het begin een beetje in de war, omdat je probeert uit te vinden wat er nu gebeurt of gebeurt is. Het meisje speelt ook fantastisch, misschien omdat ze in het begin echt dacht dat de jongen op het bed niet kon lopen. En normaal hou ik helemaal niet van kind-acteurs…