Appaloosa is een western en met westerns heb ik toch wel iets. Mijn grootvader hield heel erg van westerns, of ‘koiboi-films’ zoals hij ze noemde. Als klein meisje moet ik onbewust heel veel westerns gezien hebben, waarschijnlijk ook nog in het Duits nagesynchroniseerd. De Duitse zenders waren met de ouderwetse antenne goed op tv te ontvangen en zonden toen ook al overdag programma’s en films uit. Ik denk dat mijn opa Appaloosa ook heel goed had gevonden.

Samenvatting van Appaloosa

Ergens in een klein stadje genaamd Appaloosa worden twee ordehandhavers aangenomen. Het Wilde Westen, waar nog geen wetten echt worden nageleefd, maakt dat het leven in het stadje minder aantrekkelijk en veilig is. De ordehandhavers hebben de reputatie dat zij ongewenste elementen uitschakelen, op een manier die normale mensen niet kunnen of mogen: met kogels. Maar het zijn natuurlijk een paar ruwe bolsters, blanke pit, en met een klein hartje. Want één van de twee valt al snel voor een meer elegante dame dan hij gewend is, en zij ook voor hem. Ze is weduwe en zie dan maar eens te overleven in een gebied waar de wetten niet worden nageleefd.

Daarnaast is er nog de ‘baddie’, die een sherriff heeft neergeschoten, en die daarvoor berecht moet worden. En natuurlijk hebben twee ordehandhavers ook ergens wel een verleden wat hen probeert in te halen.

Voor wie is deze film

Westerns zijn traditioneel mannen-films. Maar ook in westerns zat altijd wel iets romantisch. Zo ook in Appaloosa. Een prima film dus voor koppels, waarvan de een van shootouts houdt en de ander van romantiek. Het is ook een beetje een buddy-film. Er komt wel redelijk wat schietgeweld in voor, en hoewel Kijkwijzer 9+ prima vind, denk ik dat 12+ beter op zijn plaats is.

Genre – Western. Westerns zijn weer een beetje in. Toch is dit ook een romantische film met actie en drama.

Kijkwijzer 9+

Mijn mening over Appaloosa

Appaloosa is een prima western. Het acteerwerk is goed en subtiel, het script steekt lekker in elkaar en de landschappen zijn mooi. Maar het is ook een prima drama-film, die zich toevallig afspeelt in het wilde westen. Er gebeurt eigenlijk best heel veel in bijna 2 uur, en toch voelt de hele film heel kalm aan. Er vallen veel mooie stiltes, waarbij je ziet wat er niet gezegd wordt. Het enige minpuntje is het accent van Jeremy Irons en Timothy Spall. Dat had niet gehoeven, ik had het ook prima gevonden als zij niet een Amerikaans accent hadden geprobeerd. Wat niet wegneemt dat Viggo als een echte cowboy klinkt. Een mooie film die ik ondertussen nu al twee keer gezien heb.