Arrietty, ook wel bekend as The Secret World of Arrietty of The Borrower Arrietty, is een Japanse stijl tekenfilm, of anime. Het is gebaseerd op een boek over kleine mensjes, die in de huizen van gewone mensen wonen en stiekem spulletjes ‘lenen’. De kleine mensjes, de Borrowers of Leners, zijn dus verantwoordelijk voor je verdwenen knopen, spelden, suikerklontjes of poppenspeelgoed. Het doet een beetje denken aan Pinkeltje! En Pinkeltje vond ik geweldig als 6-jarige.

Samenvatting van Arrietty

Het kleine Borrower meisje Arrietty woont met haar vader en moeder in een groot huis van normale mensen. Ze hebben een klein schattig huisje, met poppenhuis-servies, en allerlei handige kleine spulletjes die Arrietty’s vader heeft geleend van de grote mensen in het huis. Maar als een normale jongen in het huis komt wonen, en hij ziet Arrietty per ongeluk, denken haar ouders dat het tijd is om te verhuizen. Want ontdekt worden is hun grootste angst.

De grote mensen in huis vermoedden al dat er Borrowers in huis zijn. De grootvader van het jongetje heeft al eens een prachtig poppenhuis laten maken, in de hoop dat de familie Borrowers er in zou willen wonen. Arrietty vind het huis, als ze met haar vader op leen-tocht gaat. Ze is er weg van. Maar haar ouders houden voet bij stuk. Het kan niet goed gaan als grote mensen weten dat zij hier ook wonen.

Voor wie is deze film

Een film over lieve kleine mensjes, welk kind lijkt dat nou geen leuk idee? Ik denk dat dit een leuke film is voor jonge kinderen, of om met de hele familie te zien. Ik heb geen idee welke scenes Kijkwijzer nu weer eng of ongeschikt vind, want het is een enorm leuke, lieve film. Ik denk dat een kind van 6 dit ook erg kan waarderen. Maar ook als je films als Howl’s Moving Castle leuk vindt, is Arrietty iets voor jou. Let wel, dit is de originele versie, en niet de Engelse nagesynchroniseerde versie.

Genre – Animatie en Fantasy Het is een tekenfilm, in Japanse stijl. Maar het verhaal is oorspronkelijk gebaseerd op een Brits kinderboek. Er is zelfs een BBC kinder-mini-serie van geweest. Het is fantasierijk en spannend, maar niet té. Dus het valt zeker onder Fantasy.

Kijkwijzer 9+

Mijn mening over Arrietty

Pinkeltje, Borrowers, Vrouwtje Theelepel, verhalen over muizen die dingetjes van je jatten: allemaal leuk. Het lijkt me geweldig om in een poppenhuis te leven! Niet de hele tijd natuurlijk. Maar met Arrietty lijkt het heel spannend en comfortabel. Leuke film, grappig en mooi gemaakt.