Fawlty Towers is een welbekende Britse comedy-serie, over een klein hotel ergens in een plaatsje in Engeland. Het is een van mijn favoriete series, en we hebben hem dan ook gewoon lekker op discs. Maar ook leuk dat hij nog even bij Ziggo MyPrime te zien is! In het Nederlands heette de serie blijkbaar ‘Hotel op Stelten’, maar die naam is denk ik iedereen wel vergeten. Waarom is Fawlty Towers nog steeds leuk? Omdat er nog steeds mensen als Basil Fawlty rondlopen, en we nog steeds Fawlty Towers hotel-ervaringen hebben.

Lengte – Twee seizoenen – 12 afleveringen van 30 minuten

Kijkwijzer AL (ondanks dat Basil Manuel herhaaldelijk een klap op zijn hoofd geeft?!)

Genre – Komedie. Dit is inderdaad om te lachen. Niet alleen John Cleese, die een enorm groot komisch talent heeft, maar ook Prunella Scales en de rest van de cast zijn heel grappig.

Gezien op DVD uit de eigen collectie

Korte samenvatting

Basil Fawlty runt een hotel, samen met zijn lieftallige vrouw Sybil. Ze worden bijgestaan door Polly, het kamermeisje, en Manuel, de Spaanse ober en hotelbediende. Basil is een enorme snob, en vindt dat zijn hotel een bepaald soort gasten moet aantrekken: rijk, adelijk en belangrijk. Helaas is dat niet het geval. Het hotel is gewoon niet goed genoeg om betere gasten aan te trekken, en Basil haalt zijn neus op voor het gespuis dat wel binnen komt. Hij is dan ook niet van plan zich heel gastvrij te gedragen. Sybil denkt daar anders over, en ze liggen dus vaak overhoop.

Personages:

Basil Fawlty, de eigenaar. Heeft een kort lontje en een grote mond. Basil heeft wel groot ontzag voor zijn vrouw, die hem vaak op het matje roept. Sybil verdraagt Basil, omdat ze niet anders kan. Maar liever zou ze vaker met de meiden gaan golfen. Polly probeert een beetje bij te verdienen en laveert tussen de echtgenoten door: beide wil ze tevreden houden, omdat ze anders haar baan kan verliezen. En Manuel, de Spaanse bediende, spreekt nauwelijks Engels maar is de goedheid zelve.

En ook: De twee zusjes en de kolonel die in het hotel als vaste gasten wonen. De kok, in het tweede seizoen. En elke aflevering is er weer een ander probleem met gasten of met werklieden.

Waarom moet je Fawlty Towers echt zien

Ik hou van Britse humor, en Fawlty Towers is Brits, Engels, en ook nog eens heel knap geschreven. Het is raar om te bedenken dat de tussen de eerste en tweede vier jaar zit, en dat voor de 6 afleveringen bijna een jaar werd gewerkt. Het is een kwaliteitsserie die nog steeds grappig en leuk is.