Kinsey is een film over het leven van de bioloog en onderzoeker Alfred Kinsey. Als bioloog deed hij misschien niet zoveel stof opwaaien, maar als onderzoeker naar seksualiteit des te meer. Hij deed zijn onderzoek namelijk in de preutse tijd van eind jaren 1940-begin 1950. Amerikanen deden een boekje open over hun seksleven, en wat Kinsey daaruit bekend maakte, deed vermoeden dat veel van de sociale taboes rond seks nergens op gegrond waren. Maar deze film gaat niet helemaal over seks.

Samenvatting van Kinsey

Alfred Kinsey groeit op met een fascinatie voor de natuur en insecten. Tegen de wens van zijn vader in wordt Al bioloog. Zijn studenten noemen hem al snel Prok (een samentrekking van Professor Kinsey). Op de universiteit ontmoet Prok een jongedame van enige intelligentie, en al snel worden ze een stelletje. Met zijn studenten heeft Al ook een goede band, en al snel komen er mensen met vragen over seksualiteit. Hij is tenslotte bioloog. Maar de vragen en de vooroordelen die hij hoort zijn niet in overeenstemming met wat Kinsey zelf ervaart. Als dan blijkt dat er nog nooit een gedegen studie is geweest over de menselijke seksualiteit, onderneemt Kinsey een groot onderzoek. Hij en zijn team ondervragen alle lagen van de bevolking over hun seksuele achtergrond en voorkeuren. Zijn studie levert veel nieuwe inzichten op, ook al wil men dit niet altijd aannemen.

Voor wie is deze film

Op zich is dit al een goeie film voor mensen die eigenlijk een beetje moeite hebben met seks, of hun eigen seksualiteit. Maar het is geen voorlichtingsfilm. Het verhaal van Kinsey toont aan dat we aan de ene kant door zijn onderzoek zo ontzettend veel meer weten over onszelf en dat aan de andere kant preutsheid en vooroordelen nog steeds bestaan. Maar het is ook een mooi romantisch verhaal, van twee mensen die door alles heen elkaar toch, op hun manier, trouw blijven.

Genre – Drama. Dit is inderdaad drama, maar ook een historische film.

Kijkwijzer 16+

Mijn mening over Kinsey

De film Kinsey bleef me boeien, en dat kam met name door het geweldige spel van John Lithgow, als Kinsey’s strenge vader, als door Liam Neeson, die echt wel kan acteren als hij een goeie rol heeft. De film heeft voldoende vaart om je vast te houden, maar verteld ook genoeg details om je net iets meer te informeren. Mooi zijn ook de kleine stukjes uit de interviews die Kinsey afnam. De scene waarin een vrouw hem bedankt, omdat ze dank zij zijn studie tevreden voelde met haar seksualiteit is prachtig. Eng is ook de scene waarin Kinsey langzaam achter de ware aard van een geïnterviewde komt, die maar wat graag verteld over al zijn seksuele avonturen. Dit is gewoon een mooie film voor een rustige avond tv kijken.