Community is een comedy serie die zich afspeelt op een Amerikaans Community College (zeg maar: open universiteit). De personages zijn heel divers en de humor ligt tegen het absurde aan. Community spreekt ons erg aan vanwege de variatie in humor, en de referenties naar pop-culture. Of in sommige gevallen: gewoon nerdy dingen. Het is tegenwoordig lastig om nerdy en pop-culture uit elkaar te houden. Iedereen die iets van populaire cultuur weet, voelt zich wel een beetje nerdy.

Lengte – 6 seizoenen –   afleveringen 22 van minuten

Kijkwijzer AL – Maar de onderwerpen zijn niet altijd even leuk voor alle leeftijden. Dit is tenslotte géén kinderserie.

Genre – Comedy. Dit is gewoon echt om te lachen.

Gezien op DVD uit onze eigen collectie, en de laatste serie via MyPrime.

Korte samenvatting

Greendale Community College, een laatste kans voor mensen om een studie af te maken. Met cursussen die nergens over gaan, zodat mensen hun punten maar kunnen halen. Op dit college vormt zich een studiegroep van verschillende mensen die om verschillende redenen hun studie proberen af te ronden. De vriendschappen die dan ontstaan, en de rare situaties waarin de studenten zich soms bevinden, zijn de pijlers waarop deze serie gebouwd is.

Personages:

Jeff Winger is een advocaat die zich onterecht advocaat noemde. Hij is ontslagen en besluit via een makkelijke Community College, Greendale, zijn credentials te halen. Daar ontmoet hij Abed, een aparte jongeman, die van zijn vader een studie moet volgen. Abed’s hart ligt echter bij films maken. Jeff valt een beetje voor de blonde dame Britta. Britta wil zich verder ontwikkelen aan Greendale College. Zij heeft grote idealistische plannen om de wereld te verbeteren. Annie wil haar diploma halen om haar onderbroken studie af te maken, en Troy is de atleet die door een blessure geen sportbeurs kreeg aan een écht college of universiteit. En dan is er nog Shirley, alleenstaande moeder die haar studies doet zodat zij betere arbeidskansen heeft. En natuurlijk de oudere jongere Pierce, die als miljonair weinig beters met zijn tijd te doen heeft.

En ook: de Dean (rector) die het collega leidt en steeds in andere vermommingen rondloopt. De Spaanse leraar Chang, die zich ontpopt tot de nemesis van de studiegroep.

Waarom je Community echt moet zien

Je weet nooit wat voor aflevering het wordt, als je begint. En dat vind ik leuk. Of het nu een kerstspecial is waarin Abed denkt dat alle leden van de studiegroep ineens van klei zijn, en de aflevering in stop-motion met kleifiguurtjes van de personages wordt gemaakt, of de aflevering waarin de Glee club het overneemt en iedereen te pas en te onpas in zingen uitbarst. En dan de legendarische afleveringen met paintball wedstrijden, of het bouwen van een tentenfort, of met kussens. Al er iets is wat Community is, dan is het ‘onvoorspelbaar’. Wees daar op voorbereid, en je geniet.