Girl with a Pearl Earring is gebaseerd op een boek, een fictieve biografie van het meisje en de schilder achter Vermeer’s Meisje met een Parel. Fictief, dus ‘bedacht’. Want niemand weet wat er echt tussen Vermeer en het meisje gebeurde, of hoe zijn familie daarop reageerde. Toch is dit een mooie film, met een mooi bedacht verhaal. Het hoeft niet altijd echt gebeurt te zijn om een leuk verhaal op te leveren.

Samenvatting van Girl with a Pearl Earring

Een jong katholiek meisje wordt door haar familie als dienstmeisje naar Leiden gestuurd, waar ze bij de (Protestantse of gereformeerde) familie Vermeer gaat werken. De man des huizes is de schilder Johannes Vermeer, en hij schildert op bestelling, voor rijke klanten. Eén van die klanten wil uiteindelijk een portret van het meisje. En als het af is is de film over.

Je. Echt, meer is er niet. Maar in de scenes zie je allerlei hints naar schilderijen uit die tijd. Dat is leuk gedaan, maar het voelt toch een beetje als een tochtje door Madurodam. Knap gedaan, maar ik zie liever de echte Dam in Amsterdam.

Girl with a Pearl Earring - Films Gezien

Voor wie is deze film

Als je van historische films houdt, dan is dit echt iets voor je. Het is ook een hele kalme film, die lekker voortkabbelt. Er is weinig aanstootgevends, en ergens is het best leuk vermaak.

Kijkwijzer AL

Genre – Romantiek, en biografie, volgens Ziggo MyPrime. Maar persoonlijk vind ik er niet veel romantisch aan, en het is geen biografie.

Mijn mening over Girl with a Pearl Earring

Een groot gedeelte van de film is in Italië opgenomen. Toch voelt het Nederlands aan, dus dat is knap. Maar er gebeurt zo weinig. Als er romantische hints in zitten, dan zijn die zo subtiel dat ik ze totaal niet op pikte. Wat heel goed kan, want ik ben niet zo romantisch aangelegd. Voor mij was het meer een beetje bewegend behang, waar ik niet te veel op hoefde te letten. Helaas niet echt een film die ik nog eens wil zien.