Oldboy (de Amerikaanse versie) heb ik laatst gezien, puur omdat ik Josh Brolin altijd interessante rollen vind spelen. En hij doet zijn best. Maar achteraf had ik toch beter voor de originele Koreaanse versie kunnen gaan. Die is trouwens ook via Ziggo MyPrime te zien, dus die ga ik vast nog wel eens zien.

Samenvatting van Oldboy

Een man, beetje een loser die zijn leven niet zo serieus neemt, is zijn vrouw en dochter kwijtgeraakt omdat hij eigenlijk niet fijn is om mee samen te leven. Niemand die hem dan ook echt mist als hij plotseling door onbekenden in zijn eentje opgesloten wordt in een soort hotelkamer. Wie hem ook gevangen houdt, ze zijn best gemeen. Via de tv ziet hij hoe zijn dochter opgroeit, zonder hem. En zij is dan ook de aanleiding dat de man wil ontsnappen. Logisch. Dat duurt wel wat jaren, dus pas na vele, vele jaren is de maan plots vrij. Hij wil natuurlijk op zoek naar zijn dochter. Gelukkig vindt hij wat vrienden die hem helpen.

Maar …. Ja. Maar?

Voor wie is deze film

Er zitten echt nare dingen in deze film. De eenzame opsluiting is al niet fijn, maar de echte bagger wordt pas uitgestort over deze man als hij vrij is. Je moet dit meer zien in de trant van bijvoorbeeld Saw (het origineel). Maar ook omdat het verhaal van origine Koreaans is, en ze daar toch minder gepolijste en makkelijke films maken dan in Hollywood, moet je je verwachtingen aanpassen.

Genre – Drama en actie (en misdaad, als je de Koreaanse versie ziet). Er zitten wel wat actiescenes in, en hoewel Josh Brolin écht wel actie scenes kan spelen zijn ze in deze film … kinderachtig gechoreografeerd. Beetje klunzig. Jammer, Spike Lee, je kunt heter.

Kijkwijzer 16+

Mijn mening over Oldboy

Het is zo raar: Josh Brolin doet zijn best, Samuel L. Jackson doet zijn best, en dan nog, dan nog gaat het onder regie van Spike Lee een beetje mis. Jammer. Het gevoel dat het beter had gekund overheerst. Toch is het op zich geen onaardige film, en hij kan je op zijn minst verrassen.