Cloud Atlas is gebaseerd op een boek van David Mitchel, dat altijd in de literatuur-kast stond. Maar natuurlijk hoorde dit gewoon in de science-fiction-kast. Dat het een literaire toon heeft neemt totaal niet weg in welk genre het hoort. De film is net zo moeilijk te plaatsen. Het is een actiefilm, het is science fiction en er zit een ingewikkeld concept achter, waarbij verschillende verhaallijnen samengewoven worden, met reïncarnatie als leidraad. Dat concept is natuurlijk makkelijk af te doen als te ambitieus of te pompeus. Maar het werkt wel.

Samenvatting van Cloud Atlas

Dit is het moeilijkste: een samenvatting geven van een film dat een niet-chronologisch verhaal verteld, waarbij alles met elkaar te maken heeft. Er is wel een verhaal, maar alles valt pas op zijn plaats in de laatste scenes. Als kijker moet je dus even door een halfuur heen waarin je krampachtig probeert om er chocola van te maken, maar juist doordat de film je dwingt om het verhaal zelf samen te stellen, maakt de film zo’n impact. Dus ik vat lekker niets samen. Ik zeg alleen dat de film er ook prachtig uitziet. Er zijn terugkerende acteurs in andere rollen, die door make-up bijna onherkenbaar worden gemaakt. De actie scenes zijn natuurlijk ook prima, en de mooie scenes met de Jim Broadbent zijn hartverwarmend en grappig.

Voor wie is deze film

Omdat de actie scenes vrij grof zijn, en het verhaal ingewikkeld, denk ik niet dat iemand onder de 18 hier echt van kan genieten. Maar goed, 16 is een mooie grens. Je moet wel willen meewerken met de film. Als je alleen achterover wilt zitten en een bak popcorn naar binnen schuiven, dan is deze film niets voor je. Bijna drie uur lang ben je intensief bezig met het verhaal in je hoofd een plekje te geven. Dat moet je wel leuk vinden. Het is ook leuk, hoor.

Genre – MyPrime is hier erg raar in: Cloud Atlas staat onder het genre Science Fiction, maar bij de film zelf wordt niet over science fiction geschreven. Blast it. Ik ga vanaf nu dus weer gewoon de genre aanduidingen gebruiken die IK logisch vind. Want het is heel duidelijk dat ze er geen zak om geven bij Ziggo MyPrime en zelfs iets tegen science Fiction  hebben. Kijk maar wat een crap er tussen zit en welke kwaliteitsfilms zij niet als scifi aanduiden. Dit … is Science Fiction, mensen. Deal with it. Drama en Science Fiction.

Kijkwijzer 16+

Mijn mening over Cloud Atlas

Het duurde een poosje voor ik dacht dat dit misschien wel een leuke film zou kunnen zijn. Ik heb namelijk niet zo veel met Tom Hanks, of met Halle Berry. Maar in Cloud Atlas doen ze het echt heel goed. Toch is het Jim Broadbent die echt straalt in deze film, vind ik. Ik heb genoten van de film. Het is zeker een aanrader.