The Road is een film naar een boek van Cormac McCarthy. Het is geen fijne film, maar wel een erg goeie film. Maar echt vrolijk wordt je niet van deze film. En toch, toch is het een geweldige film. Hoe kan dat? Soms moet een film je aan het denken zetten, of confronteren met zaken waar je liever niet aan denkt. En als dat verhaal dan ook nog eens goed verteld wordt, is zo’n film meer dan de moeite waard om te zien.

Samenvatting van The Road

Er is iets heel ergs gebeurd op Aarde. Alles ligt in puin, en er zijn hier en daar een handjevol overlevenden die proberen om te eh, overleven. Een man en een jongen volgen samen een weg, in de hoop eten, drinken en veiligheid te vinden. Ze zijn vader en zoon. Langzaam kom je er min of meer achter wat er gebeurd is. Hoe snel mensen hun menselijkheid verliezen als alles wegvalt. De film heeft een duidelijk dystopisch thema, of eigenlijk apocalyptisch thema.

Het boek is trouwens ook heel mooi. Dit is zo’n film waarbij ik pas achteraf het boek las. In het boek vallen veel meer dingen op hun plek. Er wordt meer uitgelegd, en in je verbeelding is alles tien keer zo erg en eng als de film het laat zien. Maar er zitten ook mooie kanten aan de film. Dat een vader alles op alles zet om zijn zoontje te beschermen, en ondanks alles voor hem verder gaat.

Voor wie is deze film

Niet voor kersverse vaders, in ieder geval. Kans is groot dat je dan met een zakdoek op de bank zit te grienen. Hoewel de eerste rating van Kijkwijzer dit voor 12+ geschikt achtte, zijn ze er gelukkig achtergekomen dat bepaalde scenes in deze film keihard binnenkomen. Wees dus gewaarschuwd.

Genre – Avontuur en drama, zegt MyPrime. Maar dit is ook een apocalyptische film, en dat valt toch echt onder Science Fiction.

Kijkwijzer 16+

Mijn mening over The Road

Meestal kijk je films om aan een vervelende, nare of saaie werkelijkheid te ontsnappen voor een krappe twee uur. The Road trekt je juist nog dieper de ellende in, waardoor je daarna denkt ‘hey, mijn leven is eigenlijk best okay!’. Maar omdat het verhaal het heeft over een geloofwaardige mogelijke toekomst kan de film je juist ook bang maken voor de toekomst. Of dat je juist denkt, dat je alles op alles moet zetten om dit te voorkomen. Maar goed, als film is dit wel heel mooi en indringend. En dan moet je er ook maar niet te veel over nadenken.

Behalve dan dat je je best mag beseffen dat wat we hebben, onze welvaart en onze samenleving, dat die niet oneindig zo zal blijven bestaan. En dat het best bijzonder is dat we op deze manier kunnen leven.