Howl’s Moving Castle (originele title: Hauru no ugoku shiro) is een tekenfilm gebaseerd op een boek van Diana Wynne Jones. En dat is één van mijn favoriete schrijfsters. Dit verhaal is ook weer heel fantasierijk en mooi weergegeven in een kleurrijke en spannende tekenfilm.

Samenvatting van Howl’s Moving Castle

Een lief, mooi jong meisje wordt door een nogal gemene heks omgetoverd in een oude vrouw. Rimpels, kromlopen, krakende stem: alles. Maar van binnen is z dus nog een fris jong ding van 18 jaar. Maar niemand behandelt haar zo. Omdat ze het niet meer trekt om er thuis aan herinnerd te worden, gaat ze de wijde wereld in. En zo komt ze terecht bij de tovenaar Howl, en zijn kasteel op poten. Poten? Ja. Dit kasteel kan lopen. En heeft magische deuren. Als je de voordeur opendoet, kun je zomaar ergens anders uitstappen. Nou ja, niet zomaar. Maar dat merk je wel.

In het kasteel is een vuurdemon die voor Howl werkt. De vuurdemon ziet dat het meisje vervloekt is, en belooft haar te bevrijden van de vloek als ze de demon bevrijd van het contract waardoor hij vastzit aan de tovenaar. Het meisje wil graag weer jong en fris zijn, dus ze stemt daarmee in. Maar ondertussen begint de tovenaar Howl wel steeds interessanter voor haar te worden. Ja! Romantiek!

Voor wie is deze film

Ondanks het romantische randje is dit een leuke film voor jonge kijkers. Het is vrolijk, spannend, soms een beetje eng, maar nooit té. ook voor volwassenen is dit een leuke film, vol met fantasierijke vindingen.

Genre – Animatie en Fantasy. Dit dekt de lading.

Kijkwijzer 6+

Mijn mening over Howl’s Moving Castle

Lang voor J.K. Rowling schreeg Diana Wynne Jones al over magie, spannende werelden en de strijd tussen goed en kwaad. Wel een stuk subtieler dan Rowling, maar voor mij ook een stuk leuker. Deze film geeft die wereld precies weer voor mij. Wie zou er nou niet een huis met een deur willen die de ene keer in de ene stad uitkomt, en de andere keer in de andere stad? Het romantiscje aspect is niet de hoofdmoot en dat is ook prima zo. Het gaat er ook over hoe het meisje als oude vrouw ineens haar jeugd verliest en anders behandeld wordt. Hoe mensen tegen je aankijken, en je beoordelen op je uiterlijk. En dat het uiteindelijk om je innerlijk gaat. En die boodschap dan verpakt in een leuk en gevarieerd verhaal. Heel mooi.