Death Proof is een Grindhouse Film. Net als Planet Terror. Het is een hommage aan pulp films, met een sausje van de jaren 70 eroverheen. Pulp films, net zoals pulp boeken, zijn films die een sensationeel verhaal vertellen en behoorlijk overdreven zijn. Het gaat meer om de shock en minder over realistische verhalen. Hoe maak je een film sensationeel? Door geweld en seks, en dat dan heel groots. Het verhaal is dan een beetje ondergeschikt en alleen een excuus voor meer bloot en bloed. Toch heeft Death Proof een verhaal, ergens. En de manier waarop dat verteld wordt is wel briljant gedaan.

Samenvatting Death Proof

Stuntman Mike heeft een bijzondere auto. De auto is death proof: beschermd door interne constructies zodat een stuntman voor de opnames van een film allerlei auto-ongelukken kan naspelen en niet gewond raakt. Stuntman Mike geeft een jonge vrouw een lift, want ze wil na een avondje stappen naar huis. Dan komt Stuntman Mike’s ware aard naar boven. De passagierskant is namelijk niet death proof. Hij vindt het geweldig leuk dat zijn passagier doodsbang is en … hij rijdt de auto tegen een andere auto aan.

Stuntman Mike overleeft het, de jonge vrouw niet. En de inzittende van de andere auto ook niet. Stuntman Mike is in zijn nopjes en wil dit graag nog eens doen. Alleen de volgende groep dames die hij uitkiest is minder mak. Daar zit een stuntvrouw bij. En die laat het er niet bij zitten.

Voor wie is deze film

Je moet de humor kunnen inzien in het geweld in deze film. Het is en blijft fictie, en hoe erg het er ook uitziet, daar mag je best van genieten. Als je dat niet kunt, en alles heel serieus neemt, en je afvraagt hoe iemand zoiets kan bedenken: kijk dan maar een andere film. Want dan vind je er niets aan. Kijkwijze vindt dit prima voor 16 jaar en ouder. Ik niet. Want het is hard en ik denk dat een 16 jarige andere films leuker vindt.

Genre – Thriller. Toch zitten er ook wat horror elementen in.

Kijkwijzer 16+

Mijn mening over Death Proof

In de meeste pulp films zijn de dames de slachtoffers, die geofferd worden en niet terug vechten. Want ze zijn vrouw en dus zwak en zielig. Ze moeten vooral gered worden. Niet in deze film. De vrouwen zijn kickass en doen niet onder voor de mannen. Sterker nog, misschien zijn ze juist wel sterker, omdat ze zo vaak slachtoffer zijn. Hoewel dit een actiefilm is, wordt er heel veel in gepraat. Alle dialogen tussen de dames gaan ergens over. Er zitten kleine stukjes informatie in verborgen, die je een beter beeld geven van het hele verhaal. Dat maakt ook dat het niet echt pulp is: er zit wel degelijk meer in dan je op het eerste gezicht ziet. Maar tegelijk doet het ook niet alsof het een intellectueel hoogstandje is. Ik vond het een prima film van Tarantino.

Ik kon geen goeie trailer vinden die alleen over Death Proof ging, dus hier de compilatie van de twee films Planet Terror en Death Proof. Let wel: dit is een extreme trailer. Als de bespreking je al niet aanstaat, kijk dan niet.