Rabbit-Proof Fence speelt zich af in Australië. En Australië is en prachtig land, dus er zitten ontzettend mooie landschappen in. Dat is tegenstrijdig met het verhaal, want echt mooi of gezellig is dat niet. De film is gebaseerd op de echte gebeurtenissen van drie jonge meisjes, die een lange tocht ondernamen dwars door dat prachtige landschap. En je hebt vast wel eens verhalen gehoord over hoe mensen inde ‘bush’ of ‘outback’m verdwalen en niet meer terugkomen. je begrijpt dat dit een gevaarlijke tocht was.

Samenvatting van Rabbit-Proof Fence

In 1931 had de regering van Australië besloten dat kinderen van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de aboriginals, niet in staat waren om hun kinderen op te voeden, als die een blanke vader hadden. Het was veel beter, dachten ze toen, om die kinderen in opvoedkampen te stoppen, waar ze konden leren hoe ze arbeider of dienstmeisje konden worden. Want meer zouden ze toch niet kunnen, dacht men. Zo haalden ze de drie meisjes Molly, Daisy en Gracie weg bij hun moeders. En heel ver weg werden ze in een kinderkamp gestopt. De meisjes waren nog jong, Molly was 14, de andere twee waren 10 en 8. Molly besluit om te ontsnappen en neemt haar jongere zusje en nichtje mee. Maar zonder kaart en zonder idee waar ze precies zitten, is dit best een gevaarlijke reis. En de bewakers van het kamp komen ze achterna.

Voor wie is deze film

Het is een drama, en een avontuur. Daarnaast is het ook een inzichtje hoe de (blanke, meestal Britse) mensen tegen de oorspronkelijke bewoners aankeken. De film ligt ook wel in het verlengde van films als Cry Freedom en Ghandi, bijvoorbeeld. Behalve dan dat dit over drie jonge en onbekende meisjes ging. Deze film vind je misschien interessant als je die films ook gezien hebt of als je geïnteresseerd bent in geschiedenis.

Genre – Biografie en avontuur. Ik vind hier niets avontuurlijks aan. Echt niet. De meiden gaan niet op pad voor de lol en het avontuur, maar omdat ze uit hun familie zijn weggerukt. Drama dus.

Kijkwijzer geeft weer een ‘niet-gevonden’ aan. Maar IMDd heeft de Nederlandse rating staan op 12+.

Mijn mening over Rabbit-Proof Fence

Een leuke film is het niet echt, want het is heel hard om een verhaal te zien dat echt gebeurt is en waar zoveel leed in zit. Denk je in, dat je zomaar bij je moeder wordt weggehaald, uit je omgeving en je gewoontes. En dat je je moet aanpassen naar iets heel anders.  Dat er zelfs mensen zijn die al besloten hebben wat jij met je leven moet gaan doen: dienstmeisje worden. Achterlijk, toch? Dit soort verhalen moeten verteld worden, zodat deze  misstanden en vergissingen niet nog eens gemaakt worden.