Met een titel als Masters of Sex denk je misschien in eerste instantie dat je dit wel voorbij laat gaan. Maar dan mis je echt wat. Er zijn maar 2 seizoenen te zien op MyPrime, maar dat zijn wel vermakelijke afleveringen. En er komt bar weinig seks in voor, als je daar soms bang voor bent. Of misschien hadden kijkers daar juist wel op gehoopt. Nee, als je seks wilt zien, kun je beter Game of Thrones kijken. Deze serie gaat gewoon over relaties, wetenschappelijk onderzoek en de moraal van de jaren 40-50.

Lengte – 4 seizoenen –   afleveringen van 60 minuten

Kijkwijzer  16+ – Ja, dat zou ik ook aanhouden. Er valt wel veel te leren van deze serie, maar seksuele voorlichting moeten ouders toch echt zelf geven

Genre – Drama. Maar, er zit ook wel humor in, hoor. En hoewel het gebaseerd is op het échte werk van twee échte academici, is er ook veel gefantaseerd om de verhalen nog spannender te maken.

Gezien op MyPrime en op Netflix.

Korte samenvatting

Masters and Johnson waren een belangrijk onderzoek duo, die onderzoek deden naar seks, bij mensen nog wel. Net als Kinsey, kwamen ze erachter dat er nogal wat verkeerde informatie rondzwierf, en dat sommige dingen gewoon nooit onderzocht waren. Masters deed in eerste intantie alleen onderzoek, maar als man zijn was het soms wat ongemakkelijk om bijvoorbeeld vrouwen te bestuderen. Virginia Johnson hielp hem eerst als zijn assistente, of secretaresse, maar al snel werd duidelijk dat haar inzichten en ideeën een aanvulling vormde op het hele academische wat Masters meebracht.

Personages:

Dr William Masters, de gynaecoloog die startte met het onderzoek naar menselijke seksualiteit. Hij is getrouwd met Libby, die ook een belangrijke rol speelt in de serie. Virginia is dus eerst de assistent en later de andere helft van het onderzoeksduo. Zij is een alleenstaande moeder met twee kinderen, ook heel ongewoon in die tijd.

Waarom je Masters of Sex echt moet zien

Ik heb deze serie nu al twee keer gezien en ik blijf hem leuk vinden. Niet alleen omdat het een spannend verhaal is, maar ook omdat het zo’n mooi beeld geeft van de verschillende tijdsperiodes. Dat er een tijd was dat alles onderzocht werd, maar de menselijke seksualiteit ‘bestuderen als ‘viezig en pervers’ werd gezien is ook vreemd en niet meer  voor te stellen.