Big Fish is gebaseerd op een boek, maar als film ook heel leuk. Aan deze film werkten heel veel goeie acteurs mee, tenminste: ik vind ze goed. En Ewan McGregor lijkt inderdaad erg op Albert Finney! Het is geen recht-toe recht-aan verhaal. Je moet je voorstellen dat dit het soort verhaal is wat verteld word door een verteller die er van houdt om dingen groter te vertellen dan ze zijn. Een beetje als visserslatijn: vissers die vertellen over hoe groot de vis was die ze vingen, en die bij elke her-vertelling groter wordt, tot je denkt dat ze minstens een walvis gevangen hebben. Daar verwijst de titel van de film natuurlijk ook naar. Dat kun je dus verwachten.

Samenvatting van Big Fish

Een jonge schrijver en zijn zwangere vrouw gaan terug naar het huis van de schrijver omdat diens vader op sterven ligt. De schrijver heeft een moeizame band met zijn vader, omdat de lieve man altijd grootse en onrealistische verhalen vertelde. Hij voelt zich ook door zijn vader in de steek gelaten, omdat de man vaak van huis was voor zijn werk. Die factoren maken dat hij het idee heeft zijn vader niet echt te kennen, en ook niet de kans te krijgen hem te leren kennen. Je begrijpt dat de sfeer in huis niet echt fijn is.

Toch blijft de vader trouw aan wie hij is. Hij vertelt de verhalen van zijn leven aan de jonge vrouw. Zijn schoondochter kan de verhalen wel waarderen. En daardoor geeft ze haar man toch weer een duwtje om echt met zijn vader te praten. Langzaam komen er toch dingen naar voren die de schrijver niet wist, maar wel vermoedde.

Voor wie is deze film

Eigenlijk is dit een prachtig verhaal over een vader en zoon relatie. Maar de verhalen van de vader worden ook weer zo fantasierijk uitgebeeld dat het daarom ook al een mooie film is. Voor mij ligt deze film in de lijn van The Fall, of tot een bepaald niveau Pan’s Labyrinth. De vlucht in de fantasie om de realiteit niet onder ogen te hoeven komen.

Genre – Drama.  Gek genoeg niet direct te vinden via Ziggo, maar wel via Horizon MyPrime. Overigens vind ik deze film ook een fantasy verhaal, en zou ik bijna zeggen dat het een beetje een komedie is.

Kijkwijzer 6+

Mijn mening over Big Fish

Elke film met Ewan McGregor heeft een streepje voor bij mij. Dat is ook de enige reden dat we de Star Wars trilogie nog op dvd hebben in onze collectie. Normaal lees ik liever eerst het boek, maar in dit geval doe ik het andersom: ik ga het boek lezen naar aanleiding van de film. En misschien is dit ook wel een film om uiteindelijk aan e collectie toe te voegen.