Made in Dagenham is een fantastische film over een klein groepje fabrieksarbeidsters die een hele fabriek stilleggen met hun staking om hetzelfde betaald te krijgen als mannen. Dit is alweer een waargebeurd verhaal. Het is te achterlijk om te bedenken dat men ooit dacht dat het wel in orde was om vrouwen minder te betalen dan mannen, omdat ze geen ‘kostwinnaar’ waren. Maar als je niet hetzelfde verdient, wordt je natuurlijk ook nooit voor vol aangezien.

Samenvatting van Made in Dagenham

Ford had een fabriek in Dagenham, Engeland. Daar werkten een aardig aantal mensen, met onder andere een afdeling vrouwen die bekleding voor de autostoelen in elkaar naaiden. Deze vrouwen kregen zo ongeveer de helft betaald van wat de mannen verdienden, onder het mom dat hun werk ook ongeschoold en minder ingewikkeld was. Autobekleding is echter stug materiaal, en elke auto heeft een ander formaat en model stoel. Het was absoluut niet eenvoudig om dat met de hand in elkaar te steken, en de vrouwen meenden dan ook dat hun werk meer waard was dan wat ze betaald kregen. Omdat de bazen dit niet zo zagen, gingen de vrouwen staken. Al snel waren er geen autostoelen meer beschikbaar en zonder stoelen kon je natuurlijk geen auto’s afleveren. Dus hun werk was best essentieel.

Hun campagne breidde zich uit, en al snel kwam ook de politiek meekijken. Zouden vrouwen niet gewoon bij wet recht kunnen krijgen op gelijke beloning bij gelijkwaardig werk?

Voor wie is deze film

Het is wel een erg Engelse film, dus daar moet je wel van houden. Hoewel sommige situaties echt uit de tijd lijken, komt het soms grappig over, en het is ook niet helemaal humorloos. Maar het is een bizarre zaak dat men echt dacht dat je vrouwen gewoon lekker minder kon betalen en ze als goedkope kracht aan het werk kon zetten. Achterlijk.

Genre – Biografie en Komedie. Ja, lach er maar om. Echt, grappig joh, die vrouwen die hun mond opendoen! … Nee, ik vind het geen komedie. Het is voor mij een serieuze zaak dat vrouwen als ze hun mond opentrekken weg worden gezet als ‘om te lachen’. Voor mij is dit meer een drama, omdat de hoofdpersoon zich ontwikkelt van één van de vrouwen tot de leidster die de beweging aandrijft. Mooi als je je stem kan vinden op die manier.

Kijkwijzer – 12+  Er gebeurt helemaal niks engs in deze film, en het vloeken en sterke taal valt ook wel mee. Ik denk wel dat dit onderwerp voor jongere kinderen helemaal niks zegt. En hopelijk hoeven zij zich hier nooit druk om te maken.

Mijn mening over Made in Dagenham

Ik vond dit dus echt een leuke film, met de juiste mix van humor en drama. De acteurs zijn ook niet mis, en het is goed om te weten dat deze strijd gestreden is. Hoewel. Welke vrouw weet nou echt zeker dat ze hetzelfde verdient als een man in haar positie zou verdienen?