9 is een (korte) animatiefilm. De hoofdpersonen zijn niet menselijk, en de hele film ademt een ongemakkelijke sfeer uit. Toch raar dat de film, die over het uitsterven van de mensheid gaat, een 9+ kreeg van de Kijkwijzer. Het is weer het oude liedje: als het animatie is, moet het wel voor kinderen zijn. Maar is dat ook zo met deze film?

Samenvatting van 9

Het verhaal speelt zich af als de mensheid allang ten onder is gegaan aan de machines en technologie die ze bedacht hadden. Een mini-robotje, 9, weet helemaal niet wat er gebeurt is, of wie hij is, of wat hij moet doen. Hij komt andere robotjes tegen, net als hij. En ook monsters, die de robotjes willen stukmaken. Langzaam word duidelijk hoe de mensheid aan zijn einde is gekomen, en waarom de robotjes gemaakt waren.

Voor wie is deze film

Voor negenjarigen, blijkbaar. Natuurlijk zullen er vast kinderen onder de tien zijn die dit prachtig vinden. Maar het is geen geen gezellige film. Er zitten enge stukken in, maar ook grappige. Als je gaat nadenken over hoe de mensen zichzelf vernietigden, is dat ook niet echt gezellig. Maar … het is wel een mooie film. En nadenken is natuurlijk ook niet verkeerd.

Genre – Animatie en actie. Nee, sorry, maar dit is geen actiefilm. Ja er zitten wat spannende momenten in, maar geen explosies of vuurgevechten en maar heel bescheiden vechtscenes. De actie is beperkt. Dit is echter wél Science fiction, Dystopian en Fantasy. Let wel op dat je niet de film met Richard Gere aanzet. Die film (Nine) raad ik niet aan, want is echt saai.

Kijkwijzer 9+

Mijn mening over 9

Het verhaal van 9 is dus niet gezellig. Maar wel mooi. Het ligt een beetje in de lijn van films als Lemony Snicket, waar je ook alleen maar narigheid ziet. Of The Road, voor volwassenen, waar je echt een beetje depri van kan worden. Het is juist mooi om te zien dat je nare verhalen ook heel mooi kan vertellen. En dat gebeurt hier wel.