In april en mei zijn we in Nederland vaak traditioneel geneigd om films over de Tweede Wereldoorlog te zien. Mijn vader haalt elk jaar weer Soldaat van Oranje uit de kast, en ik kan dan ook hele dialogen daaruit meezeggen, omdat ik die film dus tig keren gezien heb toen ik nog thuis woonde. Ik klaag niet hoor, want als film zit Soldaat van Oranje ook goed in elkaar. Films over de tweede wereldoorlog, of oorlog als achtergrond, zijn ook bij MyPrime te zien. Ik heb een lijst gemaakt met de meest interessante uit het aanbod.

Oorlogswinter

De eerste boekverfilming, naar het boek van Jan Terlouw. Heftig verhaal natuurlijk, van een 14-jarige jongen die enorm graag bij het verzet wil, en die zijn vader verwijt te collaboreren met de Duitsers. Maar zoals de meeste tieners is de jonge knul niet helemaal op de hoogte van hoe de vork in de steel zit. Dan rolt hij in het verzet door het redden van een neergestorte piloot. Kijk je deze film voor school, zodat je het boek niet hoeft te lezen: lees dan ook het boek. Maak je veel meer indruk dat je de verschillen kunt aangeven tussen hoe het verhaal verteld wordt. Nog beschikbaar tot december 2016 bij MyPrime.

Zwartboek

Ook een Verhoeven-film, net als Soldaat van Oranje. Deze heb ik zelf nog niet gezien, maar het is met Carice van Houten, en daardoor alleen al dus goed. Mooi toch: Rutger Hauer en Carice van Houten zijn allebei toch internationaal redelijk succesvol geworden. (Carice misschien nog wel iets meer…) Te zien tot maart 2017 bij MyPrime.

Der Untergang

De laatste dagen van de oorlog, en de waanzin die nog leefde bij Hitler en zijn onderlingen. Indrukwekkende Duitse film. Nog tot november dit jaar te zien bij Ziggo My Prime.

Dresden

Een oorlogsfilm met een romantische insteek, waarin alweer een Engelse piloot gered word, maar dit keer in Dresden, Duitsland. Dresden werd aan het einde van de oorlog behoorlijk gebombardeerd, en dat is de achtergrond voor dit romantische drama. Tot december 2016 te zien bij MyPrime.

Sonny Boy

Een Nederlandse film naar een boek van Annejet van der Zijl. Gebaseerd op het echte leven van een bijzonder gezin. Ten eerste was het een (gescheiden) moeder met een jongere man, die ook nog eens uit Suriname kwam, en die samen een zoontje hadden. Dus echt een standaard-gezin was het niet in die tijd. Gooi daar nog eens de oorlog overheen met de rassenpolitiek die de nazi’s uitdroegen en je hebt een schrijnend verhaal. Mooie film, en nog tot maart 2017 bij MyPrime te zien.

Haar naam was Sarah

Ook op een boek gebaseerd. Deze Franse film verteld het verhaal van een journaliste, die het verhaal ontdekt van de jonge Sarah, die in de WOII in het appartement woonde, waar de journaliste nu in woont. Sarah en haar familie werden tijdens een razzia opgepakt voor transport naar een kamp. Sarah probeerde haar jongere broertje te redden. Harde film, maar mooi verteld. Tot december bij MyPrime te zien.

Oorlogsfilms die niet over de Tweede Wereld oorlog gaan zijn er ook. Dit is een kort lijstje van de films die je via Ziggo MyPrime kunt zien:

Flyboys

Met James Franco. Deze film speelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Amerikaanse avonturiers melden zich toen spontaan als vrijwilliger aan om als gevechtspiloten aan de slag te gaan. Tot december 2016 te zien bij Ziggo MyPrime.

Tears of the Sun

Dit lijkt  me een typische Amerikaans actie-oorlogsfilm, waarin Bruce Willis de held uithangt in Nigeria. Het is ook niet echt een oorlogsfilm, ook al classificeert Ziggo dit zo. Je kunt dit nog tot november dit jaar zien bij MyPrime.

Pan’s Labyrinth

Pan’s Labyrinth is een onwerkelijke film, waar we de oorlog in doorschemert. Maar dan de oorlog in Spanje, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Spanje had toen zijn eigen strijd te vechten. In dit verhaal is een jong kwetsbaar meisje de hoofdpersoon. Ze probeert in een fantasie-wereld te vluchten om aan de harde werkelijkheid te ontsnappen. Nog tot september dit jaar te zien bij Ziggo MyPrime. Deze film is ook op Films en Series Gezien al besproken.

Der Baader-Meinhof Complex

Dit gaat over de Duitse terroristische groep RAF, die in de jaren 60 en 70 verantwoordelijk was voor bomaanslagen en ontvoeringen. Dit waren Duitse jongeren die radicaal tegen wat zij als het nieuwe fascisme zagen waren. Dus gewoon van eigen bodem. Tot maart 2017 te zien op MyPrime.

Lust, Caution

Film waarin een jonge Chinese vrouw het aanlegt met een Japanse collaborateur, tijdens de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. De jonge vrouw werkt voor een groepering die de man wil ombrengen. Maar ze staat zo dicht bij, dat het voor haar erg gevaarlijk wordt. Tot maart 2017 bij MyPrime te zien.

Waltz with Bashir

Deze staat op mijn te-zien lijstje. Een animatiefilm (absoluut niet voor kinderen) over de invasie in Libanon in 1982. Tot oktober dit jaar is deze oorlogsfilm te zien bij Ziggo MyPrime.