Films en Series Gezien

Persoonlijke film en tv serie tips

Oorlogswinter

Oorlogswinter is een Nederlandse film die gebaseerd is op het boek van Jan Terlouw.  Het gaat over de Tweede Wereldoorlog, en hoe dit uitpakte voor mensen in Nederland. De Nazi-Duitsers die het voor het zeggen hadden, de Joodse families die moesten onderduiken, en het verzet, dat probeerde om mee te helpen om de Duitse bezetters uit Nederland te krijgen.

Samenvatting van Oorlogswinter

Michiel is een 14-jarige jongen, de zoon van de burgemeester. Zijn vader probeert zo goed en zo kwaad als het kan een goede relatie op te bouwen met de Duitsers die hun dorp bezetten. Michiel snapt dat niet, want hij wil dat Nederland weer vrij is, en niet meer samenleven met de Duisters. Zijn oom hoort bij het verzet. Dat was heel gevaarlijk, want als de Duitsers daar achter zouden komen, dan zou zijn oom wel eens gearresteerd kunnen worden en misschien wel vermoord. Michiel vindt zijn oom veel heldhaftiger dan zijn vader.

Michiel kan zijn steentje bijdragen als er een Engelse piloot neerstort in de bossen. Hij helpt om hem verborgen te houden, tot het te gevaarlijk wordt en de piloot weer terug moet naar Engeland. Dan beseft Michiel dat het verzet en de oorlog geen spelletje is, maar harde werkelijkheid, waarin mensen hun leven niet zeker zijn.

Voor wie is deze film

Oorlogswinter is een spannende film, die historisch grotendeels juist is. Dit verhaal is misschien niet precies zo gebeurd, maar delen van het verhaal zijn op feiten gebaseerd. Je leert dus ook iets over de oorlog, en je kijkt een spannende film.

Omdat er realistisch geweld in voorkomt is dit niet zo’n geschikte film voor jonge filmliefhebbers.

Genre – drama en avontuur. Prima passend. Zelfs de Kijkwijzer is wijs in deze.

Kijkwijzer 12+

Mijn mening over Oorlogswinter

Een Overwinning Zonder Vlaggen, ken je dat boek? Dat is bijna hetzelfde verhaal, maar dan eerder geschreven en met minder geweld. Toch is het net zo spannend. Maar Jan Terlouw is een geweldige schrijver, en een film gebaseerd op zijn boeken, kan niet anders dan goed zijn. Er zijn heel veel Nederlands films over de Tweede Wereldoorlog, maar dit is een van de weinige met een tiener in de hoofdrol. Ik vind Oorlogswinter een mooie film.

« »

© 2018 Films en Series Gezien. Thema door Anders Norén.