The Shawshank Redemption is een film losjes gebaseerd op een korte novelle van Stephen King. Het is waarschijnlijk wel een van de beste verfilmingen van King’s boeken, ook omdat het een groter publiek aanspreekt dan zeg een The Shining of Carrie. The Shawshank Redemption is namelijk geen horror. Het is een diepdoordacht verhaal, met prima acteurs. Zeker een film die op je lijstje ‘Beste Films’ zou kunnen staan.

Samenvatting van The Shawshank Redemption

Andy komt binnen in de Shawshank gevangenis na te zijn veroordeelt voor een dubbele moord. Hij zegt echter dat hij onschuldig is. Hij is ook maar een kalme en beschaafde boekhouder, en past niet echt tussen het wat ruwere deel van de gevangenen. Red, een gevangene die al wat langer meedraait in de gevangenis en neemt de man onder zijn hoede. Ze hebben samen diepe gesprekken over het leven, vrijheid en gevangenschap, terwijlk Andy probeert het beste te maken van het leven in de gevangenis. Hij kan zich er moeilijk bij neerleggen dat hij nooit meer een voet in de vrije wereld buiten de gevangenis zal zetten.

Voor wie is deze film

Geen horror, geen schietfilm, maar eigenlijk puur drama. Natuurlijk komt er wel wat geweld in voor, maar niet zo buitensporig. Het is vooral een mooi verhaal, met sympatieke personages, waarbij de vriendschap tussen Red en Andy centraal staat. Wie goed of fout is, ligt meer aan hoe zij anderen behandelen. Niet of zij schuldig zijn of niet. The Shawshank Redemption is een must-see film.

Genre – Misdaad en drama. Een film die in een gevangenis speelt, hoort inderdaad wel thuis onder Misdaad.

Kijkwijzer 12+

Mijn mening over The Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption is dus inderdaad gewoon een mooie en goeie film. Spannend waar het spannend met zijn, zonder dat je de hele tijd op je nagels bijt. Deze film stelt me eigenlijk nooit teleur. Deze film zet ik dan ook onder Juweeltje, want ik raad deze film echt aan. Ook als je niet zo van misdaad films houdt.