Castle is sinds kort te zien op MyPrime. En het is een crime-serie waar ik al langer mijn oog op had, vanwege Nathan Fillion. Maar ik vergat te kijken, of het op te nemen, en daarbij kijk ik eigenlijk nooit naar programma’s waar reclame in zit, want ik zap weg en dan kom ik te laat terug. Dus om Castle te kunnen zien on demand is mooi. Want hiervan zou ik dan misschien minder snel de boxset aanschaffen.

Lengte 8 series, met afleveringen van ongeveer 43 minuten. Op MyPrime zijn tot nu toe, bij de ABC series, alleen de eerste 7 series te zien.

Kijkwijzer 12+ (en het lijkt erop dat de serie die door SBS werd uitgezonden gecensureerd is om het voor 9+ geschikt te maken. Nog een reden waarom de commerciëlen er bij mij niet inkomen).

Genre – Misdaad. En komedie. Want het is grappig. Dit is geen drama, sorry. Ik weet dat Ziggo dat wel denkt, maar nee. Dit is gewoon een leuke gezellige, gruwelijke misdaad serie. Met humor. En het gruwelijke is beperkt tot de oorspronkelijke moord, aan het begin van de aflevering.

Gezien via MyPrime

Korte samenvatting van Castle

Richard Castle is een misdaadschrijver, met veel succes. En daardoor ook redelijk bemiddeld. Wat al ongewoon is voor een schrijver die niet JK Rowling of Stephen King heet. Maar goed. Hij woont in een mooi appartement, met zijn dochter en zijn moeder. OP een dag besluit hij een nieuw personage te bedenken, en ter inspiratie mag hij meelopen met een onderzoeksteam die moordzaken aanpakt. Dat team wordt geleidt door Kate Beckett en die heeft daar helemaal geen zin in. Een schrijver loopt alleen maar in de weg. Maar … Castle heeft niet voor niets succes als schrijver, hij doet veel onderzoek en heeft inzicht in moordzaken. Onverwacht is hij soms toch wel handig. En natuurlijk broeit er iets tussen Beckett en Castle. Natuurlijk. We hebben het wel over Nathan Fillion.

Personages

Castle, dus. Begeerde vrijgezel in New York, beetje doorgedraaid, maar slim en veel sympathieker dan hij doet voorkomen. Hij is gefascineerd door Beckett, een no-nonsense ‘cop’ die zonder al te veel fijngevoeligheid haar werk doet. Maar ook zij heeft een zachtere kant, die naar voren komt als zij familieleden van het slachtoffer spreekt. Dan is er nog het duo Ryan en Esposito, de sidekicks, pardon: teamleden ban Beckett. Zij komen pas later steeds beter uit de verf. En natuurlijk Castle’s dochter, die slim en wijs is, en zijn moeder, die echt voor een korte periode bij hem introk. Echt. Maar natuurlijk blijft zij langer rondhangen dan Castle nodig vind.

Waarom ik Castle zo leuk vind

*grijns* Wat denk je? Dit is mijn ding. De zaken zijn niet ingewikkeld, maat meestal wel logisch. Maar het gaat om de personages. Hoe Castle mij steeds aan het lachen krijgt, hoe geweldig Beckett is, en hoe leuk de interactie is met alle personages. Het helpt dat er mensen aan meewerken die ik ken van bijvoorbeeld Star Trek (TNG/DS9 etc).  En gisteren zag ik een aflevering waarin Erick Avari langskwam, wat natuurlijk prachtig is, want de aflevering ging over een mummie, en Avara speelde in The Mummy, maar wij kennen hem als Daniel Jackson’s schoonvader uit Stargate. Hits all the nerd-spots, right there!

Ja. Castle is een nerdy serie. OMG. Gaat het zien.