Thank You For Smoking speelt in de sigaretten- en tabaksindustrie, maar is een drama, met humor, over het lobbyen voor grote-geld industrieën die ons leven in het algemeen misschien niet beter maken. Dit is geen film over hoe vreselijk roken is, en dat je er dood aan kunt gaan, maar het gaat wel over hoe ver men wil gaan om geld te verdienen. Het had net zo goed in de bankwereld kunnen spelen, maar dan was er minder te lachen geweest. (Het bankwezen is ontzettend humorloos. Echt.) Deze film is misschien niet een duidelijke keuze om eens gezellig een avondje naar te kijken, maar je kunt er zeker van genieten.

Samenvatting van Thank You For Smoking

Nick is de voorzitter van een tabaks-onderzoeksinstituut, wat weer gelinieerd is aan de tabaksindustrie. Zijn taak is eigenlijk om alle negatieve feiten en studies zo positief mogelijk naar buiten te brengen. Hij is dan ook een ster in het speechen en bijna-onzin verkopen. Zolang de tabaksindustrie maar geld kan blijven verdienen. Hij heeft dan ook een vijand gevonden in een senator die kost wat kost een doodskop op alle sigarettenverpakkingen wil zetten, om aan te geven hoe gevaarlijk en giftig roken is.

Daarnaast is Nick ook nog vader van een zoontje, en gescheiden van de moeder van zijn kind. Hij heeft niet echt een volwassen vader-band met zijn kind. Het gaat pas echt mis als Nick een nachtje het bed deelt met een jonge journaliste. Zij gebruikt dingen die hij off-the-record zei, tegen hem. Nick moet terugvechten. Gelukkig is hij daar heel goedgebekt klaar voor.

Voor wie is deze film

Satirische humor, het is lastig. Niet iedereen ziet daar de humor van in. Je moet dus wel van humor houden om dit ook grappig te vinden. Omdat de hoofdpersoon ook niet echt sympatiek is, want hij doet echt nare dingen, is dit ook geen film voor mensen die happy-happy films willen zien waarin alle slechteriken op hun lazer krijgen. Juist daarom vond ik het een leuke film.

Genre – komedie en drama. Het is ook wel om te lachen. Is het drama? Misschien, een beetje.

Kijkwijzer AL – Ja. Alle leeftijden. Maar The Princess Bride waar geen sigaret aan te pas komt …

Mijn mening over Thank You For Smoking

Ik kon er wel om lachen. Ik rook zelf niet, maar heb in mijn omgeving voldoende rokers, die soms ook vast willen houden aan hun pleziertje, om me in te leven in rokers. Maar daar gaat de film niet over. De film gaat over een gladjakker, een charmante nog wel, die probeert weg te komen met allerlei vervelende dingen. En in elke film gaat zo iemand gigantisch onderuit. In deze film leef je toch zo mee met de hoofdrolspeler, dat je het stieken knap, en doortrapt, vind hoe hij er het beste van weet te maken.

Maar het is wel een ontzettende eikel. Maar zo charmant.