Films en Series Gezien

Persoonlijke film en tv serie tips

Iris

Iris Murdoch was een beroemde schrijfster die uiteindelijk aan de gevolgen van Alzheimer’s overleed. Haar man, John Bayley, schreef een boek over hun leven samen, en ook over het einde van het leven van Iris. Het boek was de basis waarop de film is gebaseerd. Iris Murdoch vond ik een geweldige schrijfster, hoewel haar boeken soms wel erg veel van je vroegen. Maar dat ze een heldere geest had was wel duidelijk. Het contrast van hoe briljant ze was en hoe genadeloos Alzheimer’s kan toeslaan maakt deze film soms ook wel moeilijk. Maar wel heel mooi.

Samenvatting van Iris

Iris Murdoch is een onconventionele studente, die schrijft. En niet zomaar, ze schrijft heel goed en mooi. Haar kijk op de wereld en mensen komt steeds weer terug in haar verhalen. Ze is vrijgevochten en doet wat ze wil, ook in een tijd dat vrouwen die dat deden toch een beetje raar werden aangekeken. Dan ontmoet ze de wat bedeesdere jongeman John. En met John klikt het zo goed, dat ze uiteindelijk hun leven gaan delen. Met zijn ups en downs. Iris schrijft prachtige boeken en John is haar steun en toeverlaat. Dat blijft zo, ook als ze de diagnose Alzheimer’s krijgt. John ziet zijn geliefde langzaam vervagen. Haar woorden verdwijnen, haar geest uiteindelijk ook. En toch laat hij haar niet los. Tot het einde blijft hij van haar houden en voor haar zorgen.

Voor wie is deze film

Moeilijk te zeggen, want mensen die iemand in de omgeving hebben die aan dementie of Alzheimer’s lijdt willen dit misschien juist wel of juist niet zien. Het is wel een beetje een romantische film, want wie wil er nou niet iemand die tot het einde voor je blijft zorgen, hoe moeilijk dat ook is. Het lijkt juist die liefde te zijn, waar door de film zo mooi maar ook zo hard binnenkomt. Maar het is geen tranentrekker. Als je twijfelt of je de film wel wilt zien, zou ik zeggen: kijk. Je neemt er altijd wel iets van mee. Misschien ga je zelfs nog wel eens een boek lezen van Iris Murdoch.

Genre – Drama. Nou. Vooruit dan maar. Maar het is ook een biografie. En een romantische film.

Kijkwijzer AL. Hm. Niet dat iemand onder de 18 hier iets aan vind, hoor. Maar inderdaad, behalve een naaktzwemsessie, waar je niets ziet, is er weinig aanstootgevends in de film.

Mijn mening over Iris

Ik zag deze film ongeveer tegelijk met de film over Margaret Thatcher (The Iron Lady). Thatcher leedt ook aan Alzheimer’s, maar was een totaal ander persoon dan Iris Murdoch. Ik kon het niet helpen om toch meer te voelen voor Iris, omdat ik ook niet kon vergeten hoeveel Thatcher in het Verenigd Koninkrijk heeft stukgemaakt. En een ziekte is geen bestraffing voor het soort leven dat je geleid hebt, maar toch … Dat een vrouw wiens leven over woorden en communicatie ging dat uiteindelijk allemaal verliest, dat is hard om te zien. Wat het mooi maakt, is dat Iris een man heeft die voor haar blijft zorgen. Er is nog een link met The Iron Lady: Jim Broadbent speelt in beide films de ‘man van’. In The Iron Lady is hij een fantasie-beeld van de overleden man van Thatcher, in deze film is hij John Bayley. Iris is gewoon de film die ik meer waardeer. Misschien omdat ik Iris Murdoch uiteindelijk toch beter begrijp dan Thatcher. Hoe dan ook, Iris is een mooie film.

 

« »

© 2018 Films en Series Gezien. Thema door Anders Norén.