Sky Captain and the World of Tomorrow is een bijzondere film. Behalve de acteurs is niets in de film echt: alles is achteraf met de computer erbij getekend. De hele sfeer, van de jaren 40 outfits tot de technologie van die tijd, komt direct uit het genre ‘Diesel punk’, een modernere versie van steampunk. Het is dus science fiction maar dan verteld alsof het in het verleden speelde.

Samenvatting van Sky Captain and the World of Tomorrow

Een journaliste is een groot nieuwsverhaal op het spoor. Grote robots vallen New York aan! Omdat de journaliste in haar eentje niet zo veel kan doen, zoekt ze haar ex-vriendje op. Hij is piloot. Samen gaan ze op zoek naar degene die achter deze invasie zit. Daarbij ontdekken ze dat er de laatste tijd veel wetenschappers zijn verdwenen. Heeft dat er iets mee te maken?

Meer plot is er niet. Ja, de journaliste en de piloot voelen weer wat opborrelen, vanwege hun eerdere relatie. Maar dat is niet echt belangrijk voor het verhaal. Beetje overbodig detail.

Voor wie is deze film

Het is natuurlijk grappig: Sky Captain and the World of Tomorrow is een film die in het verleden speelt, maar toch science fiction is. Dus als je van historische films houdt, en van science fiction, vindt je dit vast leuk. Het is ook een ode aan films zoals ‘The Day the Earth Stood Still‘, en andere oude films. Daarnaast is het een film die er gewoon heel mooi uitziet en redelijk in het actie-genre past.

Genre – Thriller en actie. Maar dit is science fiction. Retro-scifi, maar absoluut science fiction. Het is niet echt een actie film, vind ik, omdat de nadruk ligt op het verhaal en niet op het rondrennen met pistooltjes. Ja, er komt een robot-leger in voor, en natuurlijk is er hier en daar een mooie actie-scene. Maar dit is een film die hard bij science fiction thuishoort. Echt.

Kijkwijzer 12+

Mijn mening over Sky Captain and the World of Tomorrow

Dieselpunk is leuk. Als je Star Trek: Voyager kent, dan weet je vast wel dat Tom Paris een holodeck programma heeft dat zich afspeelt in een sci-fi versie van de jaren 30-40, net als deze film. Tom Paris had deze film dan ook graag op zijn gerepliceerde ouwerwetse tv gezien. Maar goed, ik vond de film ook leuk, maar niet bijzonder genoeg om in de collectie te houden. Ik heb uiteindelijk iemand anders blij gemaakt met deze dvd. En toch. Toch zou ik hem nog wel weer eens willen zien.