Een niet al te accurate historische film, maar wel met prachtige kostuums en muziek. Dat is Marie Antoinette, de vrouw van de laatste koning van Frankrijk, die haar hoofd verloor in de revolutie. En gespeeld door Kirsten Dunst! Leuk toch? Het koninklijke hof van Versailles in Frankrijk was echt een beetje maf. Marie Antoinette was 15 toen ze uitgehuwelijkt werd aan de Franse kroonprins, de dauphin. Stel je voor dat je een tienermeisje bent, in een groot paleis mag leven en alles mag doen en laten wat je wilt. Dat paleis bestaat nog steeds, in Versailles. De film is daar ook grotendeels opgenomen, in de echte kamers waar de echte Marie-Antoinette ook gelopen heeft. Want het is allemaal echt gebeurd. Toch is deze film geromantiseerd, omdat het moeilijk is om aan te geven waarom het meisje dat op haar 19de koningin werd, zo’n super-luxe leventje kon leiden en dat normaal kon vinden. Ze was ook maar een tiener, en wist gewoon niet beter. Haar paleis was alles wat ze kende in de wereld. Mooie film.

Samenvatting van Marie Antoinette

Jonge Marie Antoinette moet gaan trouwen met de kroonprins van Frankrijk, die ze nog nooit gezien heeft. Ze is een vrolijk meisje, uit een rijke keizerlijke familie van Oostenrijk. Ze heeft nog nooit iets in haar leven hoeven missen en altijd alles gehad wat ze wilde. Dat verandert niet wanneer ze aan aan Franse Hof komt. Jurken, hondjes, schoenen, pruiken: wat ze wil, krijgt ze ook. Behalve een kindje. Want haar man leest liever boeken over sloten maken in bed dan dat hij iets met haar doet. Maar ja, hij is ook nog maar jong. Gelukkig lukt het toch, want aan het Hof werd al geroddeld of ze misschien geen kinderen kon krijgen. Als dank voor het baren van kinderen krijgt ze van haar man een paleisje, waar ze zich graag terugtrekt om aan het Hof te ontsnappen.

Ondertussen heeft het volk honger, omdat er veel belasting wordt geheven.

Voor wie is deze film

Echte geschiedenis fanaten moeten wel even hun boeken achterwegen laten en kijken naar de interpretatie van de historische figuur Marie-Antoinette. Want historisch accuraat is het niet, het is geen standaard kostuumdrama. Het is ook een mooie film voor tieners, niet omdat ze iets van geschiedenis leren, maar omdat dit tienerleven zo ontzettend anders was dan je nu kunt voorstellen. De leeftijdsclassificatie is weer eens gebaseerd op het feit dat er geen openlijke seks of bloederig geweld in zit. Maar ik denk dat 6 jaar ook jong genoeg is voor de film. Wijs er wel subtiel op, dat Marietje haar hoofd verliest omdat haar man het volk uitkneep om een buitenlandse oorlog te financieren.

Genre – Biografie en Historie. Daar doe ik het voor.

Kijkwijzer AL (via IMDB nagezocht, want Kijkwijzer schrijft de titel van deze film verkeerd.)

Mijn mening over Marie Antoinette

Het is leuk opgezet. Marie Antoinette had maar een klein wereldje waar ze in leefde. Dat zie je terug in elk shot, alles is heel dichtbij. Ook heeft ze een typische vriendenkring, zoals populaire meisjes op Amerikaanse highschools dat ook hebben. Geen échte vrienden, maar omdat men nou eenmaal denkt een slaatje te kunnen slaan uit haar positie. En dat maakt Marie Antoinette ook niet uit: ze wil gewoon feesten en lol hebben. Dit is alles wat ze heeft. Het Hof, de regels, de intriges: alles is vervreemd van de echte wereld buiten het Hof waar mensen sterven van de honger. En dat is gewoon goed gedaan.