Disney kwam met een fantasy/science fiction film die compleet de mist in ging in de bioscoop. John Carter werd groots aangekondigd en deed vervolgens niets in de biuoscoop, ondanks de tekenen dat nerdy en geeky films het nu zo goed doen. Maar ja, wie weet nou dat dit gebaseerd is op één van de beste science fiction schrijvers van de vorige eeuw? Dat dit van dezelfde hand is als de avonturen van Tarzan? Dat dit een van de allereerste verhalen over een fantasie-Mars was? Want laten we wel wezen, echte nerds wisten dit. Maar of die dan vertrouwen hadden in een uitvoering van Disney? Kijk maar wat ze met Tarzan deden.

Samenvatting van John Carter

De film speelt in het verleden. John Carter is een voormalige soldaat, betrokken bij de Amerikaanse burgeroorlog. In 1868 probeert hij verder te gaan met zijn leven, maar dan gebeurt er iets bijzonders: hij wordt op één of andere manier getransporteerd naar … Mars! Daar wonen twee verschillende wezens: mensachtigen en een soort fantasiewezens. Deze zijn in een strijd verwikkelt, waarbij ook een machtsstrijd gaande is bij de mensachtigen. Natuurlijk is er een mooie mars-prinses, en gaat John Carter zich er mee bemoeien. Maar … het is dus best een vermakelijk verhaal!

Voor wie is deze film

De film is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar en daar lijkt het me ook een geweldige kennismaking voor, als je iets met science fiction en avontuur wilt voorschotelen. Leuk voor jongens én meisjes, want de prinses is echt slim en niet alleen maar mooi en kwetsbaar.

Genre: Avontuur en actie. Ja, én science fiction dus. Eigenlijk is dit steampunk, of pre-steampunk, want het is science fiction die in het verleden speelt. Alleen is de technologie wel futuristisch en niet een terugreep op stoomtechniek.

Kijkwijzer 9+

Mijn mening over John Carter

Niet slecht. Beter dan ik verwacht had. Het ontbreekt nog wel een beetje aan diepgang, maar ik heb de boeken niet gelezen, dus weet niet of die diepgang wel in de boeken zit. Edgar Burroughs Rice was nou ook weer geen Jules Vernes. Hij is altijd een beetje de ‘onbekendere’ schrijver gebleven, en daarom was het misschien ook geen goede keus om en blockbuster van te verwachten. Maar het is een leuke film die beslist niet tegenvalt.