Lords of Dogtown is een film over skateboarden. Maar ook over een tijdsperiode, en hoe een groep vrienden opgroeit in een soort van achterbuurt. Nou ligt die achterbuurt in een zonnige deel van California, met de zee dichtbij, dus lekker weer en surfing hoort er ook bij. Maar dus ook skateboarding. Skateboarding was best saai, totdat deze jongens er iets extreems van maakten. Ook als je niks van skateboarding af weet is dit eigenlijk best een heel erg leuke film.

Samenvatting van Lords of Dogtown

Voor een groep jongens, vrienden, is het surfen een levensstijl. Maar ze kunnen niet altijd op het strand, en dan is een skateboard een prima middel om toch een beetje het surf-gevoel te krijgen. Een verkoper van surfborden speelt hierop in en maakt van de jongens een skateboard team. De Z-Boys, zoals ze bekend worden, gaan meedoen aan competities en halen daar dan sterke staaltjes uit. Hun stijl, nogal extreem voor die tijd, maakt dat ze er echt uitspringen en het duurt dan ook niet lang voor de boys er hun brood mee kunnen verdienen. Sommigen wat meer dan anderen.

Voor wie is deze film

Ach, je kunt deze film van verschillende kanten bekijken: over volwassen worden, skaters, de jaren 70, en over vriendschap. Het is een fijne film, leuke muziek en goed verteld. Ook leuk als je niets van skateboarden afweet of er geen interesse in hebt. Het gaat veel meer over een groep vrienden die gewoon doen wat ze leuk vinden, en dan daarmee uiteindelijk hun gel gaan verdienen.

Genre: sport en drama. Drama is het zeker, maar is skateboarden wel als en sport aan te merken? In de VS misschien wel. In Nederland is het gewoon een hobby.

Kijkwijzer 12+

Mijn mening over Lords of Dogtown

Het is geen meesterwerk, maar dat hoeft ook niet. Dit is gewoon een fijn verhaal over jong zijn, vrienden hebben, en de dingen doen waar je van houdt. Dat niet alles loopt zoals je wilt, of dat er ook tegenslagen zijn, dat hoort bij het leven. Ik vond Lords of Dogtown gewoon een leuke film.