Toen ik deze film met R. wilde zien en de titel noemde vroeg hij: “Robot Anne Frank?? That sounds cool!” Maar nee. Robot & Frank gaat over een robot die geprogrammeerd is om voor oudere, kwetsbare mensen te zorgen. Het is een science fiction drama film, met humor, die zich in de nabije toekomst afspeelt. Want er zijn nu al prototypes van robots die op één of andere manier voor mensen zorgen. De film laat zien dat zo’n robot weliswaar een ding is, maar dat mensen heel makkelijk een robot als gezelschapsmaatje accepteren. Frank gaat zelfs nog een stapje verder.

Samenvatting van Robot & Frank

Frank, een oudere man met geheugenproblemen, krijgt elke week bezoek van zijn zoon. Maar die heeft ook zijn eigen leven, en dus besluit de zoon om Frank een cadeau te geven: een verzorg-robot. De robot brengt meteen orde in Frank’s leven. Opruimen, op tijd naar bed, op tijd opstaan en actief blijven. Frank vind het eerst maar niets. Maar dan bedenkt Frank iets wat hem actief houdt, en Robot helpt hem daarbij. Frank gaat helemaal op in zijn plannetjes. Hij wil ook iets leuks doen voor die leuke bibliothecaresse.

Tegen zijn dochter klaagt hij ondertussen, dat de robot hem geen ruimte geeft. Zijn dochter is erg tegen op de verzorg-robots en besluit bij haar vader in te trekken zodat de robot niet aan hoeft. Maar dat is voor haar, en ook voor Frank, best zwaar. En omdat de robot uit staat, kan Frank nu ook niet verder met zijn plannetjes.

Voor wie is deze film

Het is een scifi film, maar ook een komisch drama. Dus niet alleen voor science fiction fans, maar ook voor mensen die van bijvoorbeeld familiedrama’s houden. Het is een niet gewelddadige film, en omdat de robot zo schattig is, eigenlijk ook best leuk voor een jonger publiek.

Genre: drama en komedie. Maar hoewel het een lieve film is, vind ik dit niet echt komedie. Science fiction, wat hoewel huisrobots steeds dichterbij komen, is er nog niet zo eentje als uit deze film. Ik zou hem onmiddellijk in huis halen.

Kijkwijzer AL

Mijn mening over Robot & Frank

Het is een lieve film, met een science fiction randje. Robot & Frank heeft een paar leuke verrassingen in het verhaal die helemaal passen. Frank is een lieve, maar nukkige, oude man. Zijn zoon en dochter gaan elk op hun eigen manier om met het ouder worden van hun vader. En de robot wordt zo goed neergezet als een object zonder morele grenzen, dat je je afvraagt of de Drie Wetten van Robotica van Asimov er niet gewoon standaard in horen te zitten. Wel heel leuk dus.