De eerste keer dat we Black Mirror zagen, waren we toevallig in Engeland. De serie, van drie afleveringen, was toen best wel groots aangekondigd. Nou ja, voor mij dan, want ik lees nog wel eens columns van de schrijver van deze serie. Ik geef eerlijk toe, die eerst aflevering vond ik niet meteen geweldig. En eenmaal terug in Nederland kon ik de serie toch niet meer zien, dus schoof ik het weg. En toen kwam het op Netflix. En was er een derde serie in de maak. Dus gaf ik het een tweede kans. Of eigenlijk: een eerlijke eerste kans, want ik wilde serieus kijken of ik dit nu wel beter zou vinden

Lengte 3 series (een vierde is in de maak), in totaal 19 afleveringen

Kijkwijzer deelt de classificatie uit per aflevering. Sommige zijn voor 16+, dus ik denk dat dat wel goed aan te houden is. Ik denk niet dat iemand die veel jonger is hier de lol van kan inzien.

Genre – Science fiction, maar ook pure drama en soms zelfs spanning.

Gezien op Netflix.

Korte samenvatting

Black Mirror is een ‘anthology’ van verhalen. Elke aflevering kun je dus los van elkaar zien. Toch voel je dat alles samenhangt. Het zijn mogelijke toekomsten, misschien wel in hetzelfde universum. En sommige lijken dichterbij dan anderen. Het doet me het meest denken aan series als ‘The Outer Limits’ of een betere versie van ‘The Twilight Zone’. Er komen verhalen langs over geheugen-chips die je laten zien wat je gedaan hebt, tot in detail. Of hoe social media gebruik je kan helpen als iemand in je omgeving doodgaat. Robots, alternatieve straffen voor misdadigers, hoe je leven bepaalt kan worden als je alleen maar op populariteit uit bent; en dat allemaal met technologische snufjes die nét een stapje verder zijn dan wat we nu hebben.

Er zit ook een aflevering bij die ik behoorlijk eng vond. Eigenlijk heeft elke aflevering wel een moment dat je rilt van afschuw. Maar dat maakt het zeker de moeite waard.

Waarom je Black Mirror moet zien

Mocht je dus van afleveringen houden die niet een doorlopend verhaal zijn, dan is dit je ding. Het is science fiction zoals ik denk dat science fiction moet zijn. Uitdagend, spannend en een lichte waarschuwing over hoe het allemaal mis kan lopen. Daarnaast is het heel goed geschreven, waardoor je ook als niet scifi-liefhebber de verhalen goed kan waarderen. Uiteindelijk gaan ze allemaal over onze eigen menselijke natuur. Met of zonder technologie.