Wij, R. en ik, hebben dus pas sinds kort Netflix. N., een goede vriendin van ons, kent het al wat langer. Maar ja, zij is ook jong en hip, dus zij heeft dit soort dingen wat eerder ontdekt dan wij oudjes. Ik heb al wat goeie tips van N. gekregen over leuke series, maar ik wilde haar ook nog even een top 5 persoonlijke tips geven. Gewoon, omdat ze net zo veel van films houdt als ik. Maar omdat het aanbod zo groot is, en ze vast al veel gezien heeft, richt ik me even op het nieuwste aanbod. Wat zou ik nou graag met je willen kijken?

Condorman – Heel cheesy! Maar deze film zag ik nog in de bioscoop met mijn grootvader. Het is helemaal geen meidenfilm, want het is een combinatie van een stripheldenverhaal en een geheim-agent/James Bond nepperd. Maar oh, wat vond ik dit mooi. Toen ik 9 jaar oud was. Okay. Toch is het een leuke film, heel rustig, heel simpel, en soms zelfs grappig.

The Golden Compass – Hebben we deze wel eens gezien samen? Ik weet het niet meer. Maar ik denk dat je dit nog steeds wel een leuke film zou kunnen vinden. Ja, het is wel gebaseerd op een jeugdboek, maar de wereld waar het in speelt is zo mooi, en tegelijk ook gevaarlijk. En de hoofdpersoon vind je misschien eerst niet eens aardig. Lyra is namelijk een hard meisje, dat altijd voor zichzelf heeft moeten opkomen. Maar ze heeft een hart van goud, en een speciale gave. Deze film ziet er heel erg ‘steampunk’ uit, met goud en koperkleuren, en vliegende schepen, en heksen en cowboys.

12 Years a Slave – Niet alles wat ik je wil voorschotelen is een kinderfilm. Deze bijvoorbeeld is eigenlijk helemaal niet prettig, omdat het verhaal zulke erge dingen laat zien. Ten tijde van de slavernij in de Verenigde Staten wordt een vrije man gekidnapt en in het zuiden verkocht als slaaf. Niemand die hem gelooft, als hij zegt dat hij daar niet hoort. En door zijn verhaal zien we hoe onmenselijk die slavernij was. Het zijn verhalen die verteld moeten worden omdat we nooit meer dit soort dingen mogen laten gebeuren.

The Green Mile – Je weet dat ik veel boeken heb, en ook heel veel van Stephen King. Deze film is gebaseerd op een van zijn verhalen, maar het is niet echt een griezelfilm met monsters. Nou ja, er zitten wel mensen in die zich als monsters gedragen. Het gaat om een verhaal over gevangenen die ter dood zijn veroordeelt en wachten op hun executie.

Children of Men – Natuurlijk gooi ik er nog een sci-fi film in! Dit is er eentje die erg apocalyptisch is, waarin de wereld een beetje rottig aan zijn eind lijkt te komen. Men noemt het ook wel een dystopie: een diep-trieste voorstelling van de toekomst, waarin niks goed lijkt te komen. Het grote probleem in de wereld in deze film is dat er geen kinderen meer worden geboren. Daardoor gaat het menselijk ras natuurlijk uitsterven. Maar ook is het diep-triest dat mensen zonder kinderen blijkbaar alle wil verliezen om nog iets van het leven en de aarde te maken. Wat als er nou toch een meisje zwanger zou zijn? Zouden mensen dan blij zijn? Zou ze dan veilig zijn?

En als serie zou ik willen aanraden: Star Trek: Deep Space Nine. Dat is eigenlijk mijn favoriete Star Trek serie. Zeven seizoenen! Waarom ik hoop dat je deze ook leuk vindt? Omdat er zulke leuke vrouwen in voorkomen, sterk en bekwaam. Kira, die bij het verzet tegen de bezetting van haar planeet zat. Jadzia, die een andere alien in haar lichaam heeft, waardoor ze alle levens die dat wezen heeft meegemaakt zich ook herinnerd. Beide dames worden serieus genomen door iedereen. Maar ook de Kai, de eerste, die wijs en slim is. De tweede, die ook slim is, maar alleen aan zichzelf lijkt te denken. En later komt daar nog de kapitein van een vrachtschip bij, die als vrouw een eigen schip en bedrijf heeft. Maar het zijn de verhalen die van heel spannend, naar heel grappig gaan. Ga je ook net zo lachen om Quark? Of hopen dat Odo een plekje voor zichzelf vindt? Wie weet.