Holes is gebaseerd op het boek van Louis Sachar, in Nederland uitgebracht onder de titel Gaten. Het boek is bedoeld voor jonge lezers vanaf een jaar of 11, en de film heeft als leeftijdsklasse natuurlijk 6+ meegekregen. Dat neemt niet weg dat de film ook leuk is voor volwassenen. Waarschijnlijk komt dat omdat Sachar niet kinderachtig schrijft. Holes vertelt het verhaal van een jongen die voor een dief wordt aangezien en daarom in een ‘opvoedingskamp’ wordt opgenomen.

Een verhaal in een verhaal

Eerst is er dus die jongen, die in het opvoedingskamp terechtkomt bij Camp Green Lake. De naam doet vermoeden dat het een prachtige omgeving is, met een mooi meer. Maar er is alleen maar zand, zand en zand. Daarom moeten de jongens, want er zijn geen meiden in dit kamp, gaten graven. Eén gat per jongen per dag, zo breed en zo diep als de steel van hun schep. De baas van het kamp, de Warden, denkt blijkbaar dat jongens daarvan goeie volwassenen worden.

Maar er is meer aan de hand, natuurlijk. Want in dit verhaal wordt nòg een verhaal verteld, en nòg een verhaal. Het verhaal van Stanley’s over-over-grootvader, en het verhaal van waarom alles in Green Lake zo droog is. Je zou bijna denken dat de film hier veel te vol van wordt, maar alle verhaaltjes worden duidelijk en snel verteld.

Mooi maar niet sentimenteel

Deze film is wel een beetje te vergelijken met films als The Goonies of Stand By Me. Ook hier staan thema’s als vriendschap en avontuur centraal. Het verschil zit er in dat de jongens in Holes pas vrienden worden in de loop van de film. Hoewel er bijna geen meisjes in de film voorkomen, zitten er trouwens wel een paar sterke vrouwenrollen in, die bijna mythische proporties aannemen. Het is dan ook zeker een film voor een breder publiek.

Gezien op Netflix, kijkwijzer 6+

Waarom je Holes echt moet zien

Ten eerste, een geweldige rol van Sigourney Weaver. Ook is dit de eerste film van Shia LaBeouf, en je snapt meteen waarom deze jongen die rol kreeg. Maar het leukste aan deze film is wel dat het een geweldig verteld verhaal is. Je kunt de film nemen voor wat hij is: een spannende zoektocht naar … ja, iets. Maar het is ook een ode aan vriendschap, laat je hoe geschiedenis het heden vormt, en dat niet alles is wat het lijkt.