Ik weet nog precies waar ik Stargate heb gezien: op een boot naar Engeland. Er was niet zo heel veel te doen aan boord van de ferry, en een filmpje kijken leek dan ook een goed tijdverdrijf. En het is een vermakelijke film. Dat het de ontzettend gave, en veel betere, tv-serie heeft geïnspireerd maakt dat we deze film nog wel eens zien.

Stargate, poort naar de sterren

Letterlijk is de Stargate een poort naar de sterren. En dan natuurlijk naar andere planeten, en het liefst dan ook nog naar aliens. Dat alles is dan verpakt in een idee dat de goden vroeger aliens waren, en dan pak je natuurlijk één van de kleurrijkste godenfamilies erbij: die van de oude Egyptenaren. Zo wordt in deze film het antieke met science fiction verbonden. Het begint met een vondst in Egypte, waar later een archeoloog bijgehaald wordt, die ontdekt hoe de stargate werkt. Maar ondertussen ontdekt hij ook wat het verhaal achter de stargate is, en wat het gevaar is van reizen naar een onbekende wereld.

Archeologie en militairen

De archeoloog gaat niet alleen naar die andere planeet. Er gaat een team van militairen mee, omdat ze natuurlijk ook niet weten wat ze tegen kunnen komen. Aan de andere kant van de stargate worden ze eigenlijk best hartelijk ontvangen door de nazaten van de oude Egyptenaren. Maar er is natuurlijk iets duisters aan de hand, en al snel blijkt dat de militairen best wel nuttig zijn. Voor de variatie is er ook nog een romantische verhaallijn, die niet zoetsappig is, en wat komische noten.

De film is daardoor leuk voor liefhebbers van actiescenes, en verhalen die zich meer richten op de personages. Een ideale film om met meerdere mensen te kijken, omdat er voor iedereen wel wat in zit. Wat dat betreft is het best te vergelijken met bijvoorbeeld Jurassic Park of Independence Day.

Gezien op Netflix, ook in onze dvd collectie, en de Kijkwijzer zegt vanaf 6 jaar.

Waarom deze film leuk is

Ten eerste, zoals ik al aangaf, is dit de start voor de TV series van Stargate-SG1, Stargate Atlantis en Stargate Universe. En die series zijn heel erg leuk. Maar deze film heeft ook wel wat. Het is zeker heel anders dan de standaard science fiction/actie films, juist omdat het verzonnen is rond de cultuur van de oude Egyptenaren. Niks mis met deze film, dus.