Films en Series Gezien

Black Mirror, science fiction dichtbij

De eerste keer dat we Black Mirror zagen, waren we toevallig in Engeland. De serie, van drie afleveringen, was toen best wel groots aangekondigd. Nou ja, voor mij dan, want ik lees nog wel eens columns van de schrijver van deze serie. Ik geef eerlijk toe, die eerst aflevering vond ik niet meteen geweldig. En eenmaal terug in Nederland kon ik de serie toch niet meer zien, dus schoof ik het weg. Toen we een paar jaar later Netflix kregen ben ik toch maar weer gaan kijken. Gelukkig maar, want het is toch een van de beste series van de afgelopen jaren voor mij.

Lengte en genre

Er zijn 4 series te zien op Netflix, met in totaal 25 afleveringen tot nu toe. Kijkwijzer deelt de classificatie uit per aflevering. Sommige zijn voor 16+, dus ik denk dat dat wel goed aan te houden is. Ik denk niet dat iemand die veel jonger is hier de lol van kan inzien. Het genre kan gezien worden als Science fiction, maar ook pure drama en soms zelfs spanning.

Black Mirror is een verhalenbundel

Black Mirror is een ‘anthology’ van verhalen. Elke aflevering kun je dus los van elkaar zien. Toch voel je dat alles samenhangt. Het zijn mogelijke toekomsten, misschien wel in hetzelfde universum. En sommige lijken dichterbij dan anderen. Het doet me het meest denken aan series als ‘The Outer Limits’ of een betere versie van ‘The Twilight Zone’. Er komen verhalen langs over geheugen-chips die je laten zien wat je gedaan hebt, tot in detail. Of hoe social media gebruik je kan helpen als iemand in je omgeving doodgaat. Robots, alternatieve straffen voor misdadigers, hoe je leven bepaalt kan worden als je alleen maar op populariteit uit bent; en dat allemaal met technologische snufjes die nét een stapje verder zijn dan wat we nu hebben.

Er zit ook een aflevering bij die ik behoorlijk eng vond. Eigenlijk heeft elke aflevering wel een moment dat je rilt van afschuw. Maar dat maakt het zeker de moeite waard. Juist dat dit een serie is waar je af en toe ongemakkelijk van wordt, is verfrissend. Tegelijk zit er ook veel humor in de verhalen, want anders wordt het wel een erg nare ervaring.

Eén van mijn favoriete afleveringen is de kerstspecial, waarin 3 verhalen tegelijk worden verteld. Ook de openingsaflevering van het vierde seizoen is een van onze favorieten, omdat het speelt met Star Trek en virtual reality-achtige situaties.

Waarom je Black Mirror moet zien

Mocht je dus van afleveringen houden die niet een doorlopend verhaal zijn, dan is dit je ding. Het is science fiction zoals ik denk dat science fiction moet zijn. Uitdagend, spannend en een lichte waarschuwing over hoe het allemaal mis kan lopen. Daarnaast is het heel goed geschreven, waardoor je ook als niet scifi-liefhebber de verhalen goed kan waarderen. Uiteindelijk gaan ze allemaal over onze eigen menselijke natuur. Met of zonder technologie.

Kleine spoiler

Science fiction is een lastig genre in Nederland. We houden er niet zo van, blijkbaar. Omdat de onderwerpen van Black Mirror zo dichtbij zijn, zijn ze echter wel herkenbaar. Er is een aflevering over een robot (in principe). Maar het verhaal heeft wel verband met het hier en nu. Er is bijvoorbeeld een chatbot gemaakt van de tweets van een overleden man, waardoor zijn vrienden en familie soms verrassend levensechte conversaties met deze chat-robot kunnen hebben. Voor sommige mensen zou dat pijnlijk zijn, maar ik had begrepen dat zijn moeder er veel troost uit haalde. De stap van een chatbot naar een robot is nu minder groot dat 40 jaar geleden. Veel van de afleveringen zijn op die manier herkenbaar, waardoor je als kijker makkelijker in het verhaal rolt.

Niet altijd prettig

Zoals ik al zei: de eerste aflevering vond ik walgelijk, de eerste keer dat ik het zag. En er zijn absoluut meer afleveringen die niet prettig zijn. Maar als je daar doorheen kijkt en de verhalen die onder de shock-tactics liggen bekijkt, dan is de serie best briljant. Een echt aanrader voor science fiction liefhebbers en een uitdaging voor mensen die liever voor drama gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *