Films en Series Gezien

Beauty and the Beast remake viel tegen

De live action versie van Belle en het Beest (Beauty and the Beast) is nu op Netflix te zien. De tekenfilm is een van mijn favoriete Disney tekenfilms. En misschien viel daarom deze versie een beetje tegen. Ik heb de film na een uur maar uitgezet, want het greep me totaal niet. En ik hou echt van film musicals! Maar deze liedjes klonken gewoon derde-rangs en hadden niet dezelfde impact als de liedjes uit het origineel. Waarom zou ik de film dan wel aanraden?

Belle en het Beest

De originele tekenfilm kwam in de periode dat Disney weer serieus aan de weg aan het timmeren was met goede tekenfilms. Ik had De Kleine Zeemeermin en Aladdin in de bioscoop gezien, in het Nederlands, en Belle en het Beest dus ook. Zelfs in het Nederlands bleven de liedjes en het sterke verhaal overeind. Normaal geef ik echt de voorkeur aan de originele versie, maar deze keer zag ik films met kinderen die nog niet helemaal de ondertiteling konden volgen. Ze waren betoverd door het verhaal en ik ook. Belle en het Beest was voor een tekenfilm ook best romantisch.

Het is ook een romantisch verhaal. Mooi meisje wordt gevangen gehouden door naar beest, dat langzaamaan steeds minder naar blijkt te zijn. Okay, het heeft ook iets van een Stockhomsyndroom, maar het is een lief verhaal met een gegarandeerde goeie afloop. En dat is toch wat je wil als je met kinderen naar een film kijkt. En daar begint het al te knellen. Want de tekenfilm is geschikt voor alle leeftijden. Deze live-action speelfilm is voor 12+, en dat is net iets ouder dan waar het verhaal juist geschikt voor is.

Beauty and the Beast voor een volwassen publiek

Het oorspronkelijke sprookje is een fantastisch verhaal vol magie en spanning, ongetwijfeld geschreven voor een heel ander publiek dan voor alleen kinderen. Sprookjes waren vaak waarschuwingen, vol met de heersende moraal en daarna pas ter vermaak. Wat Beauty and the Beast verteld, is dat je misschien niet echt op eerste indrukken kunt afgaan (beest is best aardig), dat mannen voor de juiste vrouw veranderen (beest wordt minder beestachtig uiteindelijk) en dat mannen bang zijn voor slimme vrouwen. Ja, dat laatste haal ik uit de film. Belle is net zo’n verschoppeling als het beest: ze wordt toch als raar beschouwd in haar dorp.

Dat Disney er een handvol magie in heeft gegooid, met magische huishoudelijke voorwerpen, is niet wat de film minder leuk maakt voor volwassenen. Voor mij sprankelde het verhaal niet, ondanks de geweldige acteurs. Ik bedoel: ik heb nog nooit een film met Ewan McGregor niet uitgekeken. Wat mij verveelde was dat ik het idee dat Belle ineens viel voor het beest omdat hij ineens zijn soep uit een bord dronk niet geloofwaardig vond. Bij de tekenfilm hoefde ik niks geloofwaardig te vinden: het is een fantasie-tekenfilm. Maar Emma Watson kon mij niet overtuigen dat ze echt verliefd was op het computer-generated beest. Het was alsof ze geen tegenspeler had. Oh wacht: dat had ze natuurlijk ook niet!

Is het iets voor kinderen?

De oorspronkelijke tekenfilm is prachtig voor kinderen. Naast het verhaal over een verliefdheid is er voldoende humor en herkenbare dingen die kinderen onder de twaalf leuk vinden. Ik denk dat twaalf jaar een beetje te oud is voor het basis-verhaal zoals Disney het wilde vertellen. In de live-action versie voor 12+ zit vooral veel meer geweld, blijkbaar, en angstige scenes. Juist omdat het geen tekenfilm is denkt Kijkwijzer dat het dan harder binnenkomt. Maar ik vraag me echt af of deze film een 12+ kijker kan interesseren. Ik denk dat als het romantische verhaal beter was uitgediept, dan misschien wel.

Musical met middelmatige liedjes

Oh, ik hou van musicals. Goede musicals. Ik ben gek op de film The Pirate met Gene Kelly, Singin’ in the Rain met Gene Kelly en West Side Story. Toen Disney dus met tekenfilm-musicals uitkwam was ik best tevreden. Er zitten hele lieve en mooie liedjes in. Maar de liedjes uit de live-action versie zijn tweede keus liedjes, die het niet gered hadden in het origineel. Zelfs de impact van de paar originele liedjes is als een kop lauwe thee van een oud theezakje: het is niks. Van de nieuwe liedjes is er geen één die me bij is gebeleven. En je moet toch wel neuriënd door het huis lopen na het zien van een musical, vind ik.

CGI

De CGI is wel mooi, maar levenloos. Ik probeer echt redenen te vinden om de film aan te prijzen, maar eigenlijk valt de film gewoon op alle fronten tegen. De CGI is echt wel mooi en gedetailleerd. Alles ziet er ook wel ‘echt’ uit. Maar het is de garderobekast die me het meest bijstaat, omdat het zo’n vreemd concept was. Het is een kledingkast, maar ziet er vanbinnen uit als een operatoneel. Ik heb nog nooit een kast gezien waar kleding in wordt bewaard, maar wat tegelijkertijd dient als toneel. Ik snap ook niet waar alle lappen stof en prachtige linten vandaan kwamen om Belle’s jurk te maken. Er zat geen logia in. Iemand had bedacht dat omdat de garderobe een zangeres was, dat haar weergave daar naar moest verwijzen ookal was het compleet niet logisch. Ik zeg niets oer Mevrouw Potts, want dat stuk CGI is abominabel slecht.

Het beest weet ook niet wat-ie wil zijn. Hij is te tam om angstaanjagend te zijn, en te saai om een verborgen hunk te zijn. In andere ‘beesten’ zat altijd iets aantrekkelijks, waardoor je wel begreep dat de vrouwelijke tegenspeler er voor viel. Je snapt het al: dat zag ik hier niet terug.

Vorm je eigen mening

Het zegt natuurlijk niks dat ik de film niet leuk genoeg vond. Dus ik raad je aan vooral zelf te kijken en als je er wel van geniet: des te beter!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *