Films en series Gezien

Binge watching is niet mijn ding (meer)

Tv series zijn in principe gemaakt om eens per week of eens per dag te zien. Op die manier werden vroeger gevarieerde avonden vol tv series aangeboden. Er was altijd wel iets op televisie wat je wilde zien. Maar je moest dan wel weer een week wachten op de volgende aflevering. Nu hoeft dat niet meer, want je kunt natuurlijk via streamingsdiensten je favoriete serie achter elkaar kijken als je dat wilt. Binge watching, je kent het wel. Dat kon eigenlijk al vanaf dat er DVD box sets werden uitgebracht. Maar ik vind binge watching eigenlijk helemaal niks. Ik kijk veel liever ‘ouderwets’ een aflevering per week. Of in ieder geval om de dag.

Videobanden met twee afleveringen

Vroeger werden televisieseries één keer per week uitgezonden. Je wachtte dan de hele week op het vervolg. Meer tv-kanalen kwamen erbij, en die moesten gevuld moesten worden. Er werden dagelijks oude series uitgezonden. Dat was al een beetje bingen voor mij: door de week werd M*A*S*H elke ochtend uitgezonden, net als ik mijn ontbijt at. Dat vind ik heerlijk, omdat het nieuw was om niet een hele week te hoeven wachten! En met videobanden was het nog fijner: je kon 3 uur opnemen en achter elkaar kijken. Maar dat waren dan toch vaak afleveringen die je toch zo snel mogelijk keek, nadat je ze had opgenomen. Het werd pas nog interessanter toen videobanden met afleveringen die nog niet in Nederland te zien ware betaalbaar werden.

Zo werd Star Trek (onder andere Voyager) uitgebracht met twee afleveringen op één videoband. En Voyager met name, liep erg achter bij het schema in de VS. Ik kocht dus geregeld banden met twee afleveringen en keek die dan ook allebei. Binge! Maar videobanden bleven een luxe-uitgave voor iets wat normaal ‘gratis’ binnenkwam via de kabel. Twee afleveringen op één band: het was nog steeds een grote uitgave. Ik kocht dan ook nooit twee banden (vier afleveringen!) tegelijk.

DVD box sets

Bingen werd pas echt makkelijk met dvd boxen. Battlestar Galactica is de eerste serie waarbij we echt gebinged hebben. Elke aflevering was een cliff hanger! En waar we eerst nog braaf tegen elkaar zeiden ‘Nog eentje?’, werd dat al snel ‘Oh, een derde, een vierde kan ook’. Nieuwe seizoenen kwamen niet heel erg snel uit en dat remde ons af. Maar we keken sommige seizoenen dan nog een keer om de tijd te overbruggen.

Ook de DVD box sets van Star Trek: The Next Generation werden vaak uit de kast gehaald om nog eens te kijken. Dan keken we wel één aflevering per keer, gek genoeg. Mijn gozer en ik hadden de serie namelijk allebei gevolgd, maar nog nooit samen gekeken. Voor mij is series kijken een bezigheid die ik het liefst samen doe. Ik kijk ook rustig een serie met mijn gozer die ik nooit in mijn eentje zou kijken. Gewoon omdat hij er van geniet en ik daardoor ook. En sommige series heb ik ontdekt en leren waarderen door mijn gozer. Maar goed, écht binge watching deden we dus nog steeds niet regelmatig.

Netflix, Ziggo, HBO en binge watching

Toen kregen we de kans om via HBO Game of Thrones te zien. Er waren al drie of vier series beschikbaar en we vlogen er doorheen. Maar tegelijk merkten we dat we veel verhaallijnen gewoon niet meer helder konden volgen. Het hielp wel dat we de boeken hadden gelezen, maar de verhaallijnen waren soms drastisch aangepast. Toch konden we niet stoppen. En grappig, maar we hebben geen één moment gedacht ‘laten we die serie nog eens zien’. Het was een éénmalig ding voor ons. Maar het bingen begon dus wel al te knagen. Wat bezielde ons om dan toch ook Netflix te nemen?

Netflix staat bijna synoniem met binge watching. En ik geef toe: ook daar gingen we vroeger vaak snel door series heen. Dat komt ook doordat de series zo kort zijn. Maar we vonden het steeds onbevredigender. Alsof je een goeie maaltijd eet, maar dan heel snel. Of soms voelde het als een fast food maaltijd: snel en je hebt gelijk weer trek. We gingen het bingen nu echt aan banden leggen, omdat we graag van tv kijken willen genieten. Het is geen tijdvulling voor ons.

Nieuwe regels, fijner tv kijken

We waren hard op zoek naar een systeem dat werkte. Eerst maakte ik nog wel eens een weekoverzicht, met welke series we op welke dag keken. Maar dat voelt heel erg strak en onvrij aan. Dus hebben we een simpelere manier gevonden. Normale series kijken we met minimaal één dag tussen de afleveringen in, dus om de dag. Soms wachten we iets langer, maar we kijken nooit meer een serie elke dag van de week. Daarnaast hebben we een zaterdagochtendcartoon en een serie die we alleen op zondagochtend kijken. Dat zijn dus series waar we echt een hele week op wachten.

Soms lukt het niet

Maar er zijn series waarbij het niet altijd lukt. De nieuwe series van Archer, Rick and Morty en Kimmy Schmidt keken we veel te snel achter elkaar. Maar daar staat tegenover dat we die series dan vaak nog een keer kijken. En we hebben nog steeds DVD box sets! Vaak zijn dat oudere series die nergens gestreamd worden in Nederland. Ik ben erg blij dat we A Bit of Fry and Laurie op DVD hebben, en ook M*A*S*H. We bingen eigenlijk niet meer. Series kiezen we met zorg en als we er niks aan vinden, dan kijken we niet de hele serie af.

Uiteindelijk denk ik dat ik minder tv kijk dan toen ik nog met mijn ontbijtbordje naar M*A*S*H keek. Waar ik vroeger bij geprogrammeerde tv nog wel eens bleef hangen om iets te kijken wat na mijn favoriete serie werd uitgezonden, gaat nu de tv uit na één aflevering van iets gezien te hebben. Dat scheelt tijd en ik geniet meer van de aflevering die we dan zien. Ik hoef geen week te wachten op de volgende aflevering, maar ik merk wel dat het bingen voor mij gewoon verleden tijd is. Voor ons werkt het zo het beste. Geen binge watching meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *