Films en series gezien

Vikings: historisch drama met sensatie

Historisch drama is één van mijn ‘guilty pleasures’. Aan de ene kant geniet ik van de weelde aan kostuums en sets. Aan de andere kant gniffel ik graag om historische foutjes. Vikings is een serie over de Vikingen, wat een nogal algemene term is voor de noordelijke stammen die plunderend de kusten van Noord-Europa afgingen. Vinkingen was ook geen naam van een volk of een land, maar een bezigheid: plunderen (omdat handeldrijven niet altijd voldoende winstgevend was, of zo). De tv serie gaat dus over een niet-nader geïdentificeerd volk, ergens in Scandinavië, die op rooftocht gaan naar onder andere Engeland. Klinkt best gewelddadig? Ja. Maar het is ook weer een beetje overdreven.

Ragnar Lothbrok: de held van Vikings

In het eerste seizoen worden de personages aan ons voorgesteld. Ragnar is een jonge boer, die zijn gezin probeert te onderhouden. Hij heeft een plan om met een schip en nieuwe technologie de grote oversteek te maken naar Engeland. Niemand in het dorp gelooft dat dat kan, zeker de hoofdman niet. Ragnar zet toch door tegen de wens van de hoofdman in en komt terug als een held.

Ragnar is gebaseerd op een figuur uit verschillende sagen. Zijn vrouw is een schildmaagd: een vrouwelijke krijger. Zijn broer is ook een krijger en zijn zoon zal vast ook wel een grote sterke Viking worden. Hoewel er veel gefantaseerd is in deze serie, zijn er wel historische punten die correct zijn. De Noordmannen gingen inderdaad uit vikingen, met name omdat de natuurlijke bronnen in Scandinavië de grote bevolkingsaangroei niet helemaal aankon. Jonge mannen moesten net het geluk hebben dat er een stuk land voor hen was om gewassen op te verbouwen. Dat zie je terug in de conflicten in de serie, waarbij de hoofdman een stuk land inpikt.

Meer drama dan actie

Hoewel er natuurlijk flink ge-vikinged wordt, met de nodige veldslagen, ligt de nadruk toch meer op het drama van de familie en het dorp waar ze vandaan komen. De onderlinge banden spelen een grote rol, zoals dat Ragnars broer voelt dat hij in de schaduw staat van de held Ragnar. Of dat de hoofdman, een oudere krijger, zijn grip op macht kost wat kost wil vasthouden. Elk personage heeft een begrijpelijke motivatie, die voor ons ‘moderne’ mensen te begrijpen is.

Naast het drama zijn er wel gruwelijke scenes. Het is niet voor niets een serie voor 16+. Mijn punt is dat het niet te veel overheerst. Deze serie is van dezelfde bedenker als de serie The Tudors. Dat ging ook om het gekonkel en de intriges aan het hof van Koning Henry de Achtste. Vikings volgt hetzelfde patroon met een beetje Noorse mythologie er overheen, waardoor je dus eerder aan fantasyverhalen als Lord of the Rings of Game of Thrones kunt denken.

Taal: een mooie weergave in de serie

De Noordmannen spreken een Zweeds dialect, hebt ik me laten vertellen. Natuurlijk spreken de acteurs in de meeste scenes gewoon in hedendaags Engels, zodat het voor iedereen goed te volgen is. Wanneer ze Engelsen tegenkomen, spreken die een andere taal: het Oud Engels. Dat leidt natuurlijk tot spraakverwarring, want de Noordmannen verstonden dat niet. Het is heel leuk dat ze op die manier het Oud Engels weer tot leven laten komen. Het is moeilijk voor te stellen dat daar het hedendaags Engels uit is voorgekomen. Het lijkt ook wel een klein beetje op Oud-Nederlands. Maar goed, voor mij als taal-fanaat was dit een leuke bijkomstigheid.

Vikings en geschiedenis

Veel van dit geromantiseerde verhaal is wel historisch correct. De schrijvers hebben goed geluisterd naar de fans die klaagden over dingen die niet klopten. Ze hebben daarna zo goed mogelijk geprobeerd om het verhaal op de juiste manier in historische context te zetten. Het blijft fictie, maar er zit een kern van waarheid in. Het was niet ongewoon voor vrouwen om op rooftocht te gaan. Vikings waren niet alleen op zoek naar rijke schatten, maar ook naar een nieuwe plek om een leven op te bouwen.

Voor ons is het een leuke serie om even bij weg te zakken en niet te veel na te denken. Het is lekker ontspannend en niet te hoogdravend. Er zijn al vier series beschikbaar via Ziggo On Demand en dat is net genoeg. Er is een vijfde seizoen, maar of ik dat nog ga kijken is maar de vraag. Het vierde seizoen heeft eigenlijk een heel mooi einde en dat is mooi zo. Als je van historische series houdt dan is dit zeker een aanrader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *