Films en Series Gezien

To All The Boys I’ve Loved Before is echt leuk

Romantische films zijn niet aan mij besteed. In eerste instantie veegde ik To All The Boys I’ve Loved Before dan ook van tafel. Maar tijdens mijn strijk-uurtje (of twee) leek het me wel een leuke film voor op de achtergrond. En weet je? Het is ook best een leuke film! Echt een leuke familiefilm, zeker voor families met pubermeisjes. Dit is een redelijk spoilervrije bespreking.

Romantiek a la Jane Austen

De Netflix film To All The Boys I’ve Loved Before deed me het meest denken aan een verhaal van Jane Austen (Pride and Prejudice, Emma). Er zit een zekere luchtigheid in, er zijn de sociale regels waar de hoofdpersoon mee worstelt en het heeft een vleug naieve romantiek waar hoop op geluk uit spreekt. En Jane Austen vind ik wel erg leuk. Dit verhaal is dan ook gebaseerd op een boek van Jenny Han.

Lara Jean is een verlegen tienermeisje. Ze is de middelste zus in het gezin. Haar vader is weduwnaar en Lara Jean ziet haar oudste zus als moederfiguur. Als haar oudste zus in het buitenland gaat studeren, valt er weer een moederfiguur weg en moet Lara Jean voor haar gevoel ineens volwassener worden. Haar jongste zus ziet dat niet echt zitten, en eerlijk gezegd: de jongste zus is ook een stuk losser en volwassener dan Lara Jean.

Als verlegen meisje leest Lara natuurlijk graag en dan het liefst romantische boeken (was leuk geweest als ze ook Jane Austen las, maar dan lag de link er te dik bovenop). Het romantische idee van een vriendje vindt ze leuk, maar in het echt is ze altijd te verlegen geweest om haar ‘crushes’ aan te spreken. Ze heeft dus vijf geheime brieven liggen aan de jongens op wie ze verliefd is geweest. En natuurlijk vinden die brieven hun weg naar de jongens waar het om gaat. Inclusief de ex van haar oudste zus!

Pubermeidenfilm

De film lijkt me het leukst voor pubermeiden. En ik zal je vertellen waarom. Elk meisje voelt zich op een moment in de pubertijd ‘raar en anders’. Het lijkt veel makkelijker om ergens bij te horen en je wilt dan zo snel mogelijk volwassen en ‘normal’ overkomen. Daar hoort ook bij dat je een romantische relatie opbouwt. En dat is een relatie die je op die leeftijd nog niet eerder hebt gehad. Je weet niet wat de regels zijn. Het is daarom heel fijn om een verhaal te zien waarin een meisje daar voorzichtige stappen in zet.

Maar voor volwassen vrouwen is het ook een leuke film! Ergens zijn we dat meisje uit onze pubertijd niet vergeten. En hoewel er veel hetzelfde is (wat draag je op school en maakt je dat populair of een loser?), is er ook veel veranderd. Denk aan mobieltjes, hoe je communiceert en wat het ideaalbeeld is van de perfecte teen-boyfriend. Maar de reacties op die nieuwe dingen is dan wel weer vertrouwd en bekend. Het is allemaal erg herkenbaar.

Feelfood film

Ik zal niks verklappen. Tenminste: niks groots. Dus of dit goed afloopt of niet, dat mag je zelf bepalen. Maar To All The Boys I’ve Loved Before is een feelgood film, waarbij je even lekker kan wegdromen. Ik kan wel verklappen dat er geen dingen in zitten waar je je als tiener voor schaamt om dat met je familie te zien. Dus gebruik de kans om deze familiefilm ook lekker met de hele familie te kijken. Voor ouders is het misschien een mooi aanknopingspunt om het eens te hebben over dingen die ze met hun pubers willen bespreken.

Young adult

Dat het boek onder Young Adult valt, lijkt me wel duidelijk. Dat ik het heb over pubers is omdat de doelgroep hetzelfde is. Want ja: ook als je 22-24 bent, ben je nog aan het uit puberen. Geloof me nou maar: ik was absoluut een puber op die leeftijd, en dat is prima! Dus de film is ook echt leuk als je geen tiener bent, want je zit er nog dicht genoeg boven op om er van te genieten. Zelfs als je nog geen romantische relatie hebt gehad (er er misschien van droomt, omdat dat ‘normaal’ wordt gevonden).

En dat is dan ook mijn enige kanttekening. Films waarin wordt uitgegaan van wat normaal is geven mij soms een beetje de kriebels. Als Lara nou tevreden is met het single zijn, en het dromen van een relatie genoeg is voor haar, waarom zou het dan toch nodig zijn dat ze over haar verlegenheid moet stappen om een ‘echt’ vriendje aan de haak te slaan? Wat is er mis met gewoon van lezen houden en je concentreren op jezelf, je schoolwerk en je vrienden? Als meisje wordt je waarde allang niet meer bepaald door aan welke man je gekoppeld wordt. En Lara is genoeg.

To All The Boys I’ve Loved Before is niet controversieel

Dat de film niet controversieel is, betekent niet dat het niet interessant is. Maar er zit niks scherps aan en niets onverwachts. De film is meer een warme zachte deken waar je je lekker in kan wikkelen als je even een rotdag hebt. Heerlijk toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *