Films en Series Gezien

12 films voor als je twaalf jaar bent

Als je twaalf bent opent een wereld van filmmogelijkheden voor je. Maar voor je nu meteen alle 12+ films gaat kijken, kijk dan eerst nog eens welke films je misschien gemist hebt, voor je er té oud voor bent. En als je al boven de twaalf jaar bent kun je met dit lijstje weer even terug naar je jonge jaren. Het zijn gewoon stuk voor stuk leuke films.

The Princess Bride

Deze film was oorspronkelijk goed voor 6+ publiek. Maar in de loop der jaren heeft Kijkwijzer in zijn beste onwijsheid besloten dat deze film voor 12+ is. The Princess Bride gaat over Buttercup, geen prinses, en haar vriendje Westley. Of tenminste, het is een raamvertelling over Buttercup en Westley, want het verhaal wordt door een opa voorgelezen aan zijn kleinzoon. Die houdt niet van kusjes-boeken, maar geniet wel van alle avonturen die deze twee hoofdpersonen mee maken.

Waarom de leeftijdsgrens is opgerekt, is mij niet duidelijk. Er zitten leuke zwaardgevechten in (zoals Errol Flynn dat deed!). De monsters die voorbijkomen zijn overduidelijk nep. En de martelscene is meer humor dan gruwel. Het verhaal zelf is meer grappig dan romantisch of spannend. Het is een perfecte overgang van kinderfilms naar meer volwassen films. Het is dus ook het leukst om deze film te zien vóór je twaalf jaar bent. Maar gelukkig kun je als volwassene er ook voldoende uit halen.

Willy Wonka and the Chocolate Factory

Het origineel met Gene Wilder heeft iets veel griezeligers dan de remake met Johhny Depp. Of het Gene Wilder is die Willy Wonka eerder iets duisters meegeeft dan de zachte Wonka van Depp of is het omdat het originele verhaal beter uit de verf komt. Ik weet het niet: beide films hebben iets leuks. Roald Dahl, de schrijver van het boek, vond in ieder geval dat je kinderen niet moest behandelen als tere wezentjes. In deze film worden kinderen dan ook rustig uit de weg geruimd als ze iets fouts doen.

Willy Wonka heeft een chocoladefabriek. Het jongetje Charlie en zijn opa hebben een wedstrijd gewonnen en mogen met een groep andere gelukkige winnaars de fabriek bezoeken. Maar één voor één houden de bezoekende kinderen zich niet aan de regels. Behalve Charlie, lijkt het wel.

Zootopia

Tekenfilms zijn niet alleen voor kinderen natuurlijk. Zootopia (of Zootropolis) leek mij in eerste instantie wel een film voor kinderen. Maar eerlijk is eerlijk, Zootopia vond ik wel een erg leuke film. De hoofdpersoon, Judy, is een konijntje dat als eerste konijn bij de politie van Zootopia gaat werken. Dat is niet makkelijk, maar ze blijft doorgaan tot ze kan bewijzen dat ze echt een goede politiekonijnagent is.

Zelfs volwassenen kunnen hier van leren dat je uiteindelijk profijt hebt van doorzetten als het moeilijk is.

The Goonies

Echt een gouwe ouwe: Goonies is een film met een jonge Josh Brolin (Thanos uit Avengers) en en jonge Sean Astin (Sam uit Lord of the Rings). Vier jonge vrienden doen hun best een geheimzinnige piratenschat te vinden om hun dorp te redden. Het is geen diepzinnig plot, maar een heerlijke avonturenfilm.

Deze film is een van mijn favoriete jeugdfilms. Toen de film weer werd gedraaid in het EYE in Amsterdam, ben ik er ook meteen heen gegaan. Hartstikke leuk om de film weer op het grote doek te zien. Maar op een grote flatscreen komt de film ook mooit uit de verf, hoor.

Labyrinth

Nog een film die ik weer in de bioscoop zag in het EYE. Dat was toen naar aanleiding van de dood van David Bowie, die in deze film de Koning van de Goblins speelt. En ja, hij zingt ook. Net als Goonies is dit een heerlijke avonturenfilm, ondersteund door de poppen van Jim Henson. Een jong meisje, Sarah, moet van haar stiefmoeder weer eens oppassen op haar baby-broertje. En daar heeft Sarah helemaal geen zin in. Ze vraagt de Koning van de Goblins om haar broertje te ontvoeren. Wist zij veel dat hij dat serieus zou nemen! Omdat Sarah daar toch wel spijt van heeft, gaat ze op zoek naar het kasteel van de koning, om zo haar jonge broertje te redden voor haar ouders weer thuiskomen.

Het zijn de poppen van Jim Henson die deze film tegelijk iets onschuldigs én griezeligs geven. Net griezelig genoeg voor kinderen. Natuurlijk heeft de Kijkwijzer hier weer 12 jaar en ouder aan gehangen, terwijl in het Verenigd Koninkrijk kinderen van alle leeftijden deze film mogen zien. Ik denk dat deze film prima is voor kinderen van 10 jaar die willen griezelen in een veilige omgeving.

Mulan

Gebaseerd op een Chinese legende over een jonge vrouw die zich als man verkleed bij het leger aansluit, vertelt Mulan het verhaal van een onconventionele meid. Als een echte Disney musical zit het vol met catchy liedjes en de nodige humor.

Mulan zag ik ook pas als volwassene, hoor. Maar het was fijn om een tekenfilm te zien waarin de vrouwelijke Disney-hoofdpersoon eens niet in baljurken rondliep op zoek naar een prins die haar ging onderhouden.

Ferris Bueller’s Day Off

Kijkwijzer! Ze weten echt niks. Ferris Bueller’s Day Off is in principe goed bevonden voor 6 jaar en ouder. Deze film lijkt me echte alleen echt leuk als je nog niet op de middelbare school zit, of net begonnen bent, dus als je twaalf jaar bent of zo. Ferris Bueller spijbelt een dagje in zijn laatste jaar op de middelbare school op een heel spectaculaire wijze. Als het je lukt om zo’n epische dag tijdens je middelbare schooltijd te hebben: go for it! Wel inclusief een tripje naar een museum natuurlijk. Dat doet Ferris namelijk ook.

Ferris Bueller zit vol met humor en wordt nog in films ‘geciteerd’. De after the credits scene in Deadpool is bijvoorbeeld ‘geleend’ van deze film. Dat maakt Ferris Bueller’s Day Off verplichte kost, in mijn ogen.

Babe

Babe is de naam van een varkentje dat terecht komt op een boerderij. Hij wordt opgenomen in de familie van de herdershonden op de boerderij. Deze honden helpen de boer bij het hoeden van de schapen. Babe wil dan ook maar één ding als hij groot is: schaapherdershond worden. Maar … hij weet niet dat de boer hem alleen maar houdt omdat ze met kerst een biggetje willen op eten.

Kinderfilm? Ja. Het leven is gruwelijk. We eten vlees, dieren worden daarvoor gedood, en om die informatie niet eerlijk met kinderen te delen is fout. Dus kijk Babe! Ook omdat het een ontzettend lieve film is over een biggetje dat zijn grote droom najaagt. Leuk detail is dat de acteur, die de boer speelt, na de opnamens vegetarisch danwel veganistisch is gaan eten. Spek smaakte mij ook minder lekker nadat ik de film zag. Op zich ook niet slecht om minder vlees te eten.

Big Hero 6

Big Hero 6 is een fantastische science fiction film voor jonge kijkers. Hoewel het thema superhelden en robots misschien meer op jongens gericht lijkt, gaat de film eigenlijk gewoon (weer) over vriendschap. Een jonge nerdy, maar hippe, jongen maakt zelf robotjes. Zijn robots zijn kleine gevechtsmachines, maar zijn broer maakte juist een robot die voor mensen zorgt. Dan gebeurt er iets vreselijks, natuurlijk, waardoor de jonge knul met zijn vrienden én de robot van zijn broer een superhelden-groep vormt. Samen proberen ze hun stad te redden van een gemene vijand.

Ja, het is een beetje cliché, maar tegelijk is het ook ontzettend schattig. Bijna té schattig voor een ‘jongensfilm’.

Minoes

Minoes is één van mijn favorieite jeugdboeken van Annie M.G. Schmidt. Ik had hoge verwachtingen van de film en ik werd niet teleurgesteld. Lekker Nederlandse film, maar dan ook goed, over een dame die vroeger een poes was. Als mens kan ze nog steeds praten met katten en dat komt goed uit. Minoes woont namelijk een beetje bij Tibbe de journalist die nooit leuke nieuwtjes vindt. Dankzij het kattennetwerk van Minoes wordt Tibbe een geweldige journalist. En samen brengen ze heel wat nieuws aan het licht.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Je mag niet je pubertijd ingaan zonder Harry Potter aan je zijde. Hoewel het verhaal gaat over een jongen die tovenaar gaat worden, zijn er veel dingen die je als puber gaan bezighouden te vinden in de boeken én de films.

Jonge Harry woont bij zijn oom en tante. Op een dag wordt hij uitgenodigd om naar de magische school Zweinstein (Hogwarts) te komen. Zijn ouders waren namelijk ook tovenaars en hij kan dat ook worden. Harry gaat een compleet nieuwe wereld binnen.

Inside out

Inside Out gaat over emoties en gevoelens zonder slap te zijn. Als je twaalf jaar bent en de pubertijd staat de beginnen, of is al begonnen, dan is het goed om te weten hoe je emoties met je spelen. Inside Out laat dat zien door te visualiseren hoe je verschillende emoties in je hoofd praten met elkaar. Een jong meisje verhuist naar een nieuwe stad en alles is anders. Op straat, maar ook op school. Ze moet zich maar aanpassen en haar ouders hebben door de verhuizing ook niet veel tijd voor haar. Haar emotie Joy (Blijheid) raakt ook in de war en verdwaalt zelfs. Dat gebeurt wel vaker in de puberteit: ineens nemen andere emoties het dan over.

Ik was aangenaam verrast door Inside Out, omdat ik normaal niet van dit soort films hou. Maar het is ook de kwaliteit van de animatie van Pixar die bijdraagt een een ontzettend leuke film.

En dat is de laatste film in mijn lijst van 12 films voor je 12 wordt. Met deze films heb je een leuke basis om de meer volwassen films in te duiken. Of een goed excuus om nog eens wat ‘kinderfilms’ te kijken! Dit weekend nog maar eens The Princess Bride opzoeken!

1 thought on “12 films voor als je twaalf jaar bent”

  1. Big Hero vond ik zo leuk! Is dat een zogenaamde jongensfilm eigenlijk? Anyway, ook Zootopia vind ik super grappig. Mulan is ook favoriet. Ook erg geschikt voor jongere kinderen natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *