Genres

Een film, net zoals een boek, wordt bij een genre ingedeeld om voor de kijker (of lezer) snel duidelijk te maken om wat voor soort film het gaat. Sommige mensen houden meer van een bepaald genre, of vinden een ander genre juist nooit leuk.

Het is ook lastig, want er zijn geen echt goede maten waarmee je kunt meten of een film een echte actiefilm is, of een avonturenfilm. En als er een romance in een science fiction film zit, is dat dan ook niet een romantische film? Ik heb lang in een boekwinkel gewerkt, waar we als verkopers soms stiekem boeken onder een andere afdeling zetten, omdat we dan vonden dat het boek meer daar thuishoorde. Want waarom stond Margaret Atwood’s A Handmaiden’s Tale wel bij science fiction, en Cloud Atlas van David Mitchell bij literatuur?  Beide boeken hoorden bij allebei die genres.

Laat je als kijker dan ook niet ‘misleiden’ door je eigen voorkeur voor genres. De leukste films heb ik gezien omdat ik eigenlijk dacht dat het niets voor mij zou zijn. Een film wordt ook maar aan een genre gehangen, gebaseerd om de mening van iemand anders.